Доступність посилання

ТОП новини

Академічну мережу для Центральної та Східної Європи засновано в Польщі.


Єва Поштар Варшава, 5 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Минулої суботи в Польщі створено Академічну мережу університетів для Центральної та Східної Європи. З цією метою протягом двох днів у Любліні зустрічалися представники вищих шкіл України, Польщі, Словаччини, Чехії, Литви, Росії та Білорусі.

До Академічної мережі для Центральної та Східної Європи входить 52 ВУЗ’и різних профілів. Нова асоціація має допомогти вищим школам в пошуках грантів для дослідницьких проектів, в координуванні програм навчання, обміні студентськими групами, програмами студій, навчанні та обміні науковими кадрами. В Євросоюзі подібні асоціації успішно працюють вже кілька років і, між іншим, об''єднують вищі школи країн басейну Середземного й Балтійського морів. В інтерв''ю для Радіо Свобода Голова Виконавчого комітету Академічної мережі професор Мар''ян Гарасім''юк представив найближчі її завдання:

- Насамперед підготовка внесків на наукові дослідження для VII Рамкової програми ЄС, яка відкриває можливості співпраці училищ країн ЄС, та поза межами Євросоюзу. По друге, координація методів навчання, допомога в опрацюванні внесків України, Росії, Білорусі до програми ЄС TEMPUS.

Про значення, яке надають співпраці між українськими та польськими академіками, засвідчує те, що заступником голови Виконавчого комітету асоціації є професор Андрушкевич з Київського Педагогічного університету. На питання Радіо Свобода про співпрацю між ВУЗ’ами України і Польщі, відмінності між Академічною мережею та Колегіумом Польських і українських університетів, який не без проблем уже діє в Любліні, проф. В''єслав Камінський, ректор люблінського Університету Марії Кюрі- Склодовської відповів:

- Колегія - це проблема утворення структури вуз-у. Натомість Академічна мережа не є установою.

Ще іншою нерозв''язаною проблемою у наукових польсько- українських відносинах є взаємовизнання наукових ступенів, справа роботи в Польщі викладачів з України. Професор Камінський так пояснює ситуацію:

- Наскільки мені відомо, ведуться зараз розмови про подолання цієї перешкоди. Мережа може тут бути елементом тиску на правлячі кола, засобом поширення інформації.
XS
SM
MD
LG