Доступність посилання

ТОП новини

Литва відкриває ринок праці для українських водіїв міжнародних вантажоперевезень, Латвія поки що в роздумах.


Людмила Пилип Рига, 7 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Українські «далекобійники» зможуть незабаром знайти роботу в Литві. Ця країна відчуває брак робочої сили, бо самі литовці виїхали на заробітки далі на Захід. Тож їхні місця зможуть зайняти працівники з третіх країн, зокрема з України. Для цього литовський уряд планує прийняти спрощену процедуру перебування в країні іноземних водіїв вищого класу. Латвія поки що спостерігає за ситуацією в сусідній країні і збирається готувати власні кадри.

Як тільки з’явилася можливість працювати у так званих «старих» країнах ЄС, литовські «далекобійники» виїхали і не повернулися. Це не дивно, адже якщо у Литві добрий водій може отримати близько тисячі доларів зарплатні, то у Великій Британії це буде вже у два рази більше.

Нині в Литві бракує майже трьох тисяч водіїв, які можуть перевозити товари на далекі відстані. У зв’язку з цим державні служби Литви підготували спрощену процедуру, яка без зайвих бюрократичних зволікань дозволяє працевлаштовувати на литовських транспортних підприємствах водіїв вищого класу з третіх країн, тобто з держав поза ЄС. Цікаво, що про це просили самі перевізники, Асоціація литовських автоперевізників Linava. Спрощений порядок передбачає видачу водіям багаторазової візи строком на один рік, без вимоги дозволу на тимчасове проживання.

В Латвії також бракує кваліфікованих водіїв міжнародних вантажоперевезень. За даними латвійської асоціації автоперевізників Latvijas auto, місцеві транспортні підприємства потребують близько 500 водіїв-далекобійників. Президент Latvijas auto Валдіс Трезиньш бачить два шляхи вирішення проблеми : підготовка власних кадрів та запрошення професіоналів із-за кордону. Для багатьох потенційних молодих водіїв навчання в Латвії з отриманням відповідних прав є клопіткою та дорогою справою. Також місцеві автоперевізники не дуже охоче беруть на роботу молодих спеціалістів. Тому перевага надається професіоналам із-за кордону.

Однак латвійська політика працевлаштування не є такою гнучкою, як у Литві. Міністр Міністерства добробуту Латвії Дагнія Стаке визнає, що в країні існує брак кваліфікованих спеціалістів, але разом із тим відхиляє можливість ввезення робочої сили до країни. На її думку, Латвії потрібні власні кадри:

«Найперше, слід привернути увагу до системи освіти, щоб вона відповідала потребам ринку праці. Також наші інституції здатні займатися перекваліфікацією робочої сили і, безумовно, слід досліджувати вимоги ринку праці. Думаю, що усі проблеми ми подолаємо власними силами, у нас є значні ресурси».

Але поки Латвія готуватиме власні кадри, оглядачі говорять, що без закордонної допомоги їй не обійтись.
XS
SM
MD
LG