Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний міграційний звіт: У той час, як імміграція до розвинених країн набирає розвитку, число прохачів притулку зменшується.


Людмила Литовченко Прага, 9 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Близько 200 мільйонів осіб у світі живуть за межами своєї Батьківщини. Фахівці вважають, що, за умови ведення правильної міграційної політики, іммігранти можуть робити значний внесок у розвиток всіх країн світу. Однак, сьогодні ця категорія населення наштовхується на проблеми, для вирішення яких потрібна координація зусиль світового співтовариства.

Короткий огляд Міжнародного міграційного звіту, оприлюдненого Організацією економічної співпраці й розвитку, підготувала Людмила Литовченко.

У той час, коли кількість іммігрантів до розвинених країн різко збільшується, число прохачів притулку помітно меншає, - такого висновку доходять автори звіту. У ньому також наголошується, що довготермінова імміграція до європейських країн, на які поширюється вплив Організації економічної співпраці й розвитку, впродовж 2004-го року зросла на 15 відсотків переважно за рахунок напливу іммігрантів з Південної Америки, Росії та України. У Міжнародному міграційному звіті мовиться, що понад 3 мільйони іммігрантів, включно з тими, хто вже тимчасово перебуває за кордоном, дістали у 2004-му році офіційний дозвіл на довготермінове проживання в європейських країнах. Особливо помітне зростання імміграції до Італії, Великобританії, а також Сполучених Штатів Америки, натомість уповільнилися міграційні потоки до Фінляндії, Німеччини та Нової Зеландії.

Ситуацію коментує представник Організації економічної співпраці та розвитку Жорж Леметр:

«У Сполучених Штатах кількість виданих зелених карток зросла після тимчасового зменшення, що виникло в результаті обмеження міграційних процесів після терактів 11-го вересня. Однак є кілька країн , де помітне істотне зростання міграції. Це Австралія, Об’єднане Королівство та Іспанія – країни, що потребують робочу силу.»

Автори звіту наголошують, що кількість тимчасових, сезонних, а також так званих контрактних робітників зросла за рахунок того, що після розширення Європейського Союзу у травні 2004-го року Великобританія, Ірландія та Швеція відкрили свої ринки праці для іммігрантів з нових країн-членів ЄС. За півроку від травня 2004-го у Великобританії таких робітників було зареєстровано 345 тисяч, в Ірландії – понад 80 тисяч.

У 2004-му році, мовиться у Міжнародному міграційному звіті, 196 000 румунів – найбільше серед представників інших національностей – мігрувало до європейських країн, з якими співпрацює Організація економічної співпраці й розвитку. З України до розвинених європейських держав іммігрувало понад 65 тисяч осіб.

Жорж Леметр: «Країни, що межують з регіоном впливу Організації Економічної Співпраці й Розвитку, впускають іммігрантів здебільшого за дозволом на роботу. Особливо помітний такий рух в Чеській республіці та Словаччині. До цих країн на тимчасову роботу прибувають з Росії, України, Молдови, Румунії тощо».

У майбутньому Організація економічної співпраці й розвитку, правдоподібно, потребуватиме більше іноземних робітників, оскільки населення багатих країн старіє, а інтерес серед молоді до деяких професій, як, скажімо, будівельних падає, - підсумовують автори Міжнародного міграційного звіту.
XS
SM
MD
LG