Доступність посилання

ТОП новини

Віртуальні мандри малими містами: Бердичів.


Віталій Пономарьов Київ, 9 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Місто Бердичів на ріці Гнилоп’яті на Житомирщині пов’язане з іменами Фредеріка Шопена, Джозефа Конрада, Лесі Українки та Шолом-Алейхема. А Оноре де Бальзак писав про це місто, що будинки там танцюють польку: одні нахилені вправо, інші – вліво, ще інші – вперед.

Люди жили на берегах річки Гнилоп’яті вже у ІІ тисячолітті до нашої ери. Хутір на місці нинішнього Бердичева був заснований у ХV столітті, а як місто Бердичів відомий від 1546 року. 1627 року київський воєвода Януш Тишкевич на виконання обітниці за звільнення з татарського полону заснував у Бердичеві монастир. Говорить лектор-екскурсовод Музею історії міста Бердичева Наталя Захарчук.

Наталя Захарчук: В свої офіційні 460 років Бердичів має, чим пишатися. По-перше, кляштор Босих Кармелитів із чудодійним Санктуарієм і чудотворною іконою Матері Божої Бердичевської. Це відоме місце паломництва здавна і до наших часів. Щороку до ікони приходять до 10 тисяч паломників.

Віталій Пономарьов: Упродовж століть Бердичів був одним з головних єврейських культурно-релігійних центрів України, його навіть називали «Єрусалимом Волині». Розповідає Наталя Захарчук.

Наталя Захарчук: Перші згадки про бердичівський кагал відносяться до 1712 року, і в нашому місті в кінці ХVIII століття працював відомий цадик Леві-Іцхак Бердичівський Бен Меєр. І в нашому місті є усипальня Леві-Іцхака, яка також вважається місцем паломництва. Більше 10 тисяч паломників приходять до усипальні Леві-Іцхака Бердичівського.

Віталій Пономарьов: До сьогодні у Бердичеві збереглося 25 історичних пам’яток. Говорить Наталя Захарчук.

Наталя Захарчук: В місті є цікава історична і архітектурна пам’ятка – костьол Святої Варвари. Саме в цьому костьолі в березні 1850 року вінчався знаменитий французький письменник Оноре де Бальзак з Евелиною Ганською. Нікольський собор побудований вдруге в 1910 році. Саме в цьому соборі було охрещено відомого музиканта Антона Рубінштейна.

Віталій Пономарьов: 15-16 липня у монастирі кармелітів відзначатиметься 250 років від першої коронації чудотворної ікони Матері Божої Бердичівської.
XS
SM
MD
LG