Доступність посилання

ТОП новини

Європейський проект “Модель ХХІ” на Чернігівщині.


Богдана Костюк Київ, 12 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Для того, щоб втілити свою мрію, реалізувати власний проект, не потрібно їхати до великого міста. Це можна зробити і вдома, за допомогою друзів і людей, яких знаєш з дитинства. Щоб довести це твердження на практиці і дати новий поштовх для розвитку малих українських міст, в Україні діє швейцарська культурна програма для розвитку місцевих громад. Новий проект програми розвитку міст через культуру нещодавно відкрився у Ніжині, що на Чернігівщині.

“Мрій – думай – змінюй”, - під таким гаслом проект «Модель XXI» почав діяти у Ніжині. Проект здійснюється за підтримки швейцарської влади у країнах Центрально-східної Європи, а в Україні його впроваджують Центр розвитку “Демократія через культуру” та громади Прилук, Решетилівки, і ось тепер і Ніжина.

З Ніжином пов‘язані імена видатних письменників Тараса Шевченка і Миколи Гоголя, прими європейської сцени Марії Заньковецької та одного з батьків сучасної космонавтики Сергія Корольова. Тут українське козацтво будувало храми, а місцеві греки та ассірійці вкладали кошти у розвиток науки і культури.

Тож нічого дивного, що сучасні ніжинські митці охоче долучилися до ініціативи “Модель ХХІ”. Директор Центру “Демократія через культуру” Олександр Буценко зазначає:

“Найголовніша мета – об’єднати інтереси на рівні місцевих громад, інтереси представників культурного сектору, соціального сектору. Міжсекторне об’єднання - це представники різних галузей і місцевий бізнес, місцеві органи управління, місцева адміністрація. Проект розрахований на те, щоб розробити пошуки формули співпраці, яка дозволяє створити таку команду, яка народжує ідеї, впливає на розвиток місцевої громади, генерування нових ідей, розробку нових проектів та їх реалізацію – переважно у культурній сфері. Оскільки культура є показником якості життя”.

Підтвердження цього – досвід Прилук, де з ініціативи місцевої громади і за сприяння ініціаторів проекту “Модель ХХІ” побачили світ набір листівок “Прилуки крізь час” та електронний довідник “Прилуки мистецькі”.

Прилучанка Катерина Мовчан: “Ми побачили, що від цього є дійсно позитивний результат, який приносить користь усьому нашому місту і задоволення, що він був зроблений саме нами”.

До речі, набір листівок “Прилуки крізь час” користується великим попитом і у Чернігові, і у Києві, його охоче купують туристи. З надією поінформувати світ про своє місто, його історію, творчий потенціал мріють і ніжинці.

Різьбляр Сергій Святний каже: “Уже 13 років, як ми у Ніжині зробили під час проведення традиційного ярмарку (на Покрову) містечко майстрів. Запрошуємо до цього містечка майстрів з усієї України. Робимо виставку і продаж у тому числі. Тому хочеться щось таке зробити, щоб ця традиція не вмерла – щоб вона навпаки, розвивалась”.

Ніжин і Прилуки сподіваються також вийти на європейський ринок мистецьких і туристичних послуг, спираючись на досвід інших держав – Швейцарії, Греції, Чехії.
XS
SM
MD
LG