Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз погодився почати переговори з Туреччиною.


Наталія Вікуліна Люксембург-Брюссель, 12 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Міністри Європейського Союзу вирішили почати переговори про вступ з Туреччиною, незважаючи на протести Кіпру. Нікосія вимагала від Анкари, щоб та визнала Кіпр. Турки відповіли, що заблокують переговори, якщо кіпріоти не підуть на поступки. Врешті ротаційному австрійському керівництву ЄС вдалося переконати сторони піти на компроміс.

Лише п’ятий варіант компромісу влаштував Кіпр, який блокував початок переговорів з Туреччиною про вступ до Євросоюзу. Нікосія вимагає, щоб Анкара визнала уряд греків-кіпріотів і відкрила порти та аеропорти для кіпрських суден і літаків. Врешті міністри закордонних справ Євросоюзу дійшли компромісу: всупереч початковим вимогам Кіпру, Туреччині дозволили провести переговори по одній з 35 потрібних галузей для вступу до ЄС – щодо науки й технології.

Однак Нікосія також отримала поступку: передбачається, що Євросоюз може повернутися до переговорів з Анкарою щодо науки й технології в будь-який момент. Говорить Урсула Пласснік, міністр закордонних справ Австрії, яка головує в Євросоюзі:

“Перша глава в переговорах з Туреччиною народилася нелегко. Ми працюємо над цими переговорами вже вісім місяців. Нам вдалося знайти спільну позицію щодо глави в переговорах, яка стосується науки й технології. Це була дуже складна робота, і я хочу подякувати своїм партнерам, яким за важких умов вдалося знайти спільну лінію. Це тільки початок шляху, це перший крок”.

Кіпр розділений на грецьку і турецьку частини вже понад 30 років, Нікосія не підтримує дипломатичних відносин з Анкарою. Разом з Грецією Кіпр є одним з найбільших опонентів вступу Туреччини до Євросоюзу. Нікосія вважає, що якщо Анкара не виконує вимоги ЄС відкрити порти для кіпрських суден цього року, то відкриття переговорів з Туреччиною про її вступ до Євросоюзу означатиме неправильний політичний сигнал.

Серед країн, які виступають проти вступу Туреччини до ЄС, є і Франція. Ïї міністр закордонних справ Філіп Дуст-Блазі поквапився заспокоїти скептиків, що до членства Туреччині ще дуже далеко.

«Це дуже довга і складна дорога, на якій є багато перешкод. Адже сьогодні, як ви знаєте, Туреччина не виконує усіх вимог вступу. Отже, Туреччина повинна змінюватись та приймати універсальні європейські цінності. І це справа Туреччини - робити зусилля, спрямовані всередину країни».
XS
SM
MD
LG