Доступність посилання

ТОП новини

Європейці бояться ісламу через забобони.


Наталія Вікуліна Чому європейці бояться мусульман? Чи пов’язані їхні страхи з релігією їхніх співгромадян, а чи може з іншими причинами? Боязнь ісламу стає небезпечною реальністю у Європі, однак ці побоювання рідко пов''язані з різницею в релігійних поглядах, уважає французька дослідниця Жоселін Сесарі. Разом із іншими колегами вона дійшла висновку, що тертя між мусульманами і корінними мешканцями Європи викликано соціальними причинами. Серед них іммігрантське походження мусульман, зазвичай їхній нижчий соціальний статус, інші культурні традиції та загроза ісламського тероризму.

Жоселін Сесарі каже, що “мусульмани та не мусульмани можуть використати ці причина для дискримінації з ідеологічною метою. Деякі мусульмани схильні до того, аби змішати в купу соціальну нерівність та явні випадки дискримінації ісламу, кажучи, що “вся Європа налаштована проти ісламу, і всі західні люди є ворогами’’. З іншого боку, немусульмани схильні робити те саме – бачити однаково всіх мусульман як єдину групу, що загрожує не тільки робочим місцям, не тільки домівкам, але також основним цінностям європейського суспільства”, - сказала французька дослідниця ісламу.

Науковець Тарек Рамадан погоджується з тим, що ідеологічні узагальнення дають ґрунт для подальшої дискримінації мусульман. На його думку, європейські мусульмани – на межі переслідувань на кшталт тих, що відбувалися в 30-х роках з євреями в Європі. Він уважає, що європейські політики дедалі більше побоюються мусульманської громади і створюють антимусульманські закони:

Тарек Рамадан: “Закон, який ми підтримуємо, не втілюється в життя так, як ми цього хочемо. Коли ви довіряєте своїм громадянам, ви використовуєте закон, аби їх інтегрувати. Коли ви не довіряєте громадянам, ви використовуєте закон, аби захиститися від них. Це той самий текст закону, але не те саме тлумачення”.

Проблему ісламофобії розглядали учасники міжнародної конференції, що відбулася 13-го червня в Брюсселі. Вони закликали мусульман і немусульман Європи до взаємної толерантності. Як тим, так і іншим є чому повчитися. Приміром, мусульманам часто закидають пригноблення жінок, чи нелояльне ставлення до представників сексуальних меншин. Водночас твердиня християнства в Європі, її католицька церква, також залишається консервативною. І вона вважає гомосексуальність смертним гріхом та не дозволяє жінкам ставати священиками.
XS
SM
MD
LG