Доступність посилання

ТОП новини

Опитування Центру Пью: США втрачають популярність у світі.


Сергій Куделя Вашингтон, 15 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сполучені Штати стають дедалі менш популярними серед населення провідних держав Західної Європи та Азії. Такий висновок міститься у звіті дослідницького Центру Пью у Вашингтоні, який кілька місяців тому провів опитування громадської думки у 14 державах світу. Лише у двох державах - Пакистані та Китаї - ставлення до США за останній рік змінилося на краще. А найменше прихильників Сполучених Штатів у Туреччині та Йорданії, де до США позитивно ставляться менше чверті опитаних. Водночас, як відзначають експерти центру, набагато краще опитані у різних державах світу ставляться до самих американців.

За останні шість років ставлення до Сполучених Штатів у провідних державах світу суттєво погіршилося. Як вказують опитування Центру Пью, з 2000-го року кількість прихильників США у Великобританії скоротилася у півтора раза, у Німеччині, Франції та Іспанії їх стало вдвічі менше. А у Туреччині, яка є давнім військовим союзником США в рамках НАТО, позитивно відгукують про Америку зараз у чотири рази менше опитаних, ніж шість років тому. Таке погіршення світової громадської думки щодо США представник Центру Пью Керрол Доуерті пов''язує із американською воєнною кампанією в Іраку.

“Ірак все ще перешкоджає покращенню іміджу США принаймні в Європі. І у переважно мусульманських країнах ми також не бачимо ознак покращення. І навіть до кінця не зрозуміло, чи це викликано Іраком, чи іншими факторами, але тут існує декілька можливих причин. Загалом, це доволі похмура картина”.

Найбільше зростання прихильників Сполучених Штатів за останні шість років відбулося у Нігерії, де їх зараз налічується 63%, переважно серед християнської громади. Гуманітарна допомога Америки країнам, що постраждали від цунамі та землетрусу у Південно-Східній Азії, дещо покращили ставлення до США і у Пакистані. Але президент США Джордж Буш залишається найменш популярним з п''яти світових лідерів – Блера, Ширака, Путіна та Меркель. У дев''яти з п''ятнадцяти держав Буш посів серед цих лідерів останнє місце за рівнем довіри. Навіть у Сполучених Штатах більшість опитаних віддали перевагу британському прем''єр-міністру Тоні Блеру.

І все ж ставлення до американців залишається переважно позитивним у більшості держав, де проводилося дослідження. Найбільше люблять американців в Японії, де 82% опитаних висловлюють про них позитивно. Серед держав Європи до американців схвально ставляться дві третини британців, німців, та французів. Навіть 57% росіян кажуть, що їм подобаються гості з Америки. А найменш привітливі до американців знову ж таки жителі Туреччини. Серед світових проблем найбільша кількість опитаних у державах світу чули про хворобу пташиного грипу, але лише у державах Азії висловлюють стурбованість цією проблемою. Водночас проблема глобального потепління також знайома переважній більшості опитаних, а занепокоєні нею переважно європейці. Найменшу стурбованість наслідками глобального потепління висловлюють опитані у США та Китаї – державах, котрі найбільше забруднюють навколишнє середовище. А головною загрозу миру у світі опитані у більшості державах назвали американську військову присутність в Іраку. Загрозу ж з боку Ірану найсерйозніше сприймають лише у США та Німеччині.
XS
SM
MD
LG