Доступність посилання

ТОП новини

ООН оприлюднила детальний звіт про зайнятість жінок y посткомуністичному світі.


Василь Зілгалов Прага, 16 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Фонд розвитку для жінок ООН вперше оприлюднив детальний звіт про проблеми зайнятості жінок на посткомуністичних теренах, зокрема і в Україні. Йдеться про нерівність жінок не лише у плані зайнятості але й по професіях, оплаті праці. Наприклад, у Верховній Раді України всього 35 депутатів –жінок. Це навіть менше у відсотках аніж жінок у іранському парламенті.

У багатьох посткомуністичних країнах жінки не лише складають більшість в армії безробітних, але й набагато більше працюють у тіньовій економіці. А там вони отримують мінімальну зарплатню без соціальних гарантій. Жінкам краще велося на ринку праці за комуністичних часів, каже Радіо Свобода професор Центрально - Європейського університету в Будапешті Єва Фодор, котра консультувала авторів звіту ООН:

"Жінки почували себе добре на ринку праці перед 1989 роком. Комуністичні партії і державні органи соціалістичних країн надавали великого значення включенню жінок в оплачувані категорії працівників."

А в звіті ООН підкреслено, що за останні п’ятнадцять років в посткомуністичному світі жінки в середньому складали 40 відсотків довготривалих безробітних. Дедалі більше жінок працює на менш престижних посадах у бюджетній сфері, за які й платять менше. Правилом є і те, що жінки мають кращу освіту ніж чоловіки, але на тих же посадах заробляють менше. Якщо середньомісячна зарплата складала в Україні в 2005 році понад 800 гривен, то у жінок лише 670 гривен.

Експерти ООН помітили ще одну тенденцію: рівень працевлаштованості молодих жінок у пост-комуністичних країнах суттєво впав, якщо порівнювати з молодими чоловіками. Пояснити це оглядачам поки складно, але вони припускають, що й надалі жінки будуть менше ходити на роботу. Можливо тому що самі обирають материнство чи піклування про родину, а можливо і через те, що жінкам у Східній Європі важко знайти гідну роботу.

У Західній Європі навпаки – жінки за останні роки стали активніші на ринку праці. А це сталося, зокрема і через те, що про їхніх близьких піклується дешева робоча сила зі Сходу, така як українки в Італії.
XS
SM
MD
LG