Доступність посилання

ТОП новини

Європейський центр захисту ромів вважає за необхідне розробити державну програму захисту ромів в Україні.


Богдана Костюк Київ, 19 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Захистити ромів України вимагають представники Європейського центру захисту прав ромів, і пропонують українській владі свою допомогу для розробки відповідної державної програми. Сьогодні у Києві один з керівників Європейського ромського центру Клод Кан повідомив, що міжнародний фонд “Відродження” за сприяння Європейського Союзу виділив понад півмільйони доларів США на підтримку громад ромів в Україні. Дотепер йшлося про поліпшення умов їхнього життя. Тепер на часі захистити соціальні та культурні права українських ромів.

Програмами підтримки фонду “Відродження” та Євросоюзу охоплені найбільші громади ромів України – у Закарпатті, на Одещині, Буковині, у Харківській області. Як каже Клод Кан,

“Ми десять років співпрацюємо з Україною через організацію “Романіян”. Одним з найбільших досягнень нашої співпраці є все ширше залучення організацій та окремих ромів до боротьби з дискримінацією та негативним ставленням до них суспільства і влади. І те, що ми бачили десять років тому, змінюється на краще, хоч і досить повільно. Ви чудово знаєте, як важко долати стереотипи, адже роми – традиційно негативні персонажі, злодії і крадії, брудні безбатьченки. І це не лише України стосується, а багатьох демократичних, економічно розвинених держав. І наш центр намагається об‘єднати зусилля і ромських організацій, і державних інститутів – і подолати ці стереотипи, створити для ромів належні умови життя. Україна з її значною кількістю ромського населення повинна активно долучитись до цього глобального проекту, захистити права ромів”.

Через всеукраїнську організацію “Романіян” розповсюджуються бюлетені та інформаційні матеріали з правозахисної проблематики. Керівники Європейського центру захисту прав ромів та ромських громад підготували проект державної програми, яку сподіваються презентувати українській владі. Як каже одна з активісток ромських громад Замфіра Кондун, необхідна і постійна співпраця із мас медіа, оскільки

“Моніторинг ЗМІ показав, що велика кількість дискримінаційної інформації у них друкується. І багато з цих матеріалів розпалюють міжетннічну ворожнечу, поглиблюють негативне ставлення пересічних українців до співгромадян - ромів. Також і судова система в Україні часто дискримінує ромів під час судових процесів, у залах суду, і під час винесення вироків судді не завжди об‘єктивні стосовно ромів. Те, що я сказала вище – одне із свідчень того, що роми в Україні залишаються однією з найбільш безправних етнічних громад. А отже, в Україні необхідно розробити та ухвалити державну ромську програму”.

"Необхідну документально-правову і технічну допомогу готові надати ромські організації Європи та українських ромських громад"
, - зазначає Замфіра Кондун.
XS
SM
MD
LG