Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Неждані гості.


Київ, 20 червня 2006 року. Сьогодні в Україні, як і в більшості інших держав, відзначають Всесвітній день біженців. Це роблять ушосте, після резолюції ООН, ухваленої кілька років тому. Таким чином намагаються привернути увагу до поневірянь близько дванадцяти мільйонів людей, котрі змушені були залишити свою батьківщину через переслідування. Тисячі біженців опинилися і в Україні. Як їм живеться тут, чи опікується ними українська влада? Чим такі люди відрізняються від звичайних заробітчан з-за кордону? Про це говоритимемо у Звуках Життя "Неждані гості”. З вами Олександр Лащенко.

Тимчасові пункти розміщення біженців підпорядковуються в Україні органам міграційної служби, прикордонникам і Міністерству закордонних справ. Тобто мінімальні умови для життя ніби забезпечують. Щоправда, грошей біженцям не дають. Хоча умовам, як запевняє помічник голови Держкомітету у справах міграцій Аркадій Шерстобаєв, можуть позаздрити і деякі українці.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

В Україні найлегше зустрітися із приїжджими з-за кордону на базарах. Де ще їм можна заробити на прожиття? На великих ринках іноземці окупували цілі ряди. Вихідці із В’єтнаму, Китаю, Пакистану, африканських держав, кого тут лише не зустрінеш! Кореспондентка “Звуків життя” Наталка Коваленко відвідала один із найбільших київських ринків Троєщина, щоб дізнатися, як торговці-чужинці тут опилися, як працюють і як до них ставляться українці.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Найбільша насиченість біженців, із зрозумілих причин - у прикордонних областях. Одеса - один з таких "центрів", де, за офіційною статистикою, сконцентрувалася майже чверть усіх шукачів притулку в Україні. Це близько шестисот людей. Вихідці із Афганістану та країн Азії (а саме їх більшість) ставляться до України як до транзитного пункту на шляху в Європу, констатує кореспондент Радіо Свобода в Одесі Петро Каландирець.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Україна не має права нехтувати правами біженців. А твердження, що у державній скарбниці і так грошей негусто, аби витрачати їх на чужинців (тих же біженців) є демагогією, вважає правозахисник Андрій Павлишин. Україні треба дбати про біженців не лише з моральних міркувань або заради дотримання прав людини (хоча це дуже важливо). Варто пам’ятати, що захист шукачів притулку є і чисто прагматичної метою будь-якої нормальної держави, - вважає правозахисник.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG