Доступність посилання

ТОП новини

У Криму колишнього садівника призначили 1-м віце-прем’єром уряду автономії.


Володимир Притула Сімферополь, 21 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму колишнього садівника призначили 1-м віце-прем’єром уряду автономії. А ще на сесії кримського парламенту депутати встановили керівникам автономії такі зарплати, що це навіть викликало зауваження у представника Президента України в Криму.

“Ми вимагаємо надання російській мові статусу державної! І внести відповідні зміни до конституції! І ми переконані, що з вашою допомогою ми цього доб’ємося!”, - під стінами кримського парламенту знову мітинг на підтримку російської мови. Активістів проросійських організацій небагато, але вони галасливі: “Російська мова! Російська мова!!!”.

Втім, голосові дані організаторів та учасників мітингу не допомогли. Попри те, що у Верховній Раді Криму більшість – за їхніми однопартійцями, побажання учасників акції протесту проігноровані. Замість розгляду мовного питання, парламентарі вирішили скликати депутатські збори на тему: “Про забезпечення прав громадян на використання державної, російської та інших національних мов”.

Водночас, депутати зосередилися на кадрових питаннях. Вони звільнили двох урядовців, які пропрацювали на своїх посадах лише пів місяця, і призначили одного. Останнє призначення варте того, щоб про нього говорити детальніше. Отже, першим віце-прем’єром Ради міністрів АРК став 37-літній член партії “Союз”, до недавнього часу садівник, Едуард Гривковський. Його офіціальна біографія має чимало зигзагів: тривалий час він очолював комерційні фірми, потім чотири роки працював автослюсарем, трохи був гендиректором універмагу, а до жовтня минулого року – працював садівником-декоратором дитячого оздоровчого табору “Чайка” у Судаку. Втім, новопризначений перший віце-прем’єр заявив журналістам, що дуже старатиметься на новій роботі.

Тим більше, що від сьогодні вона гарно оплачуватиметься. Парламент автономії затвердив розміри зарплат керівників Верховної Ради та Уряду Криму. Мені не вдалося вияснити фактичні суми, що отримуватимуть урядовці і члени президії кримського парламенту, але ті, що називає місцева преса – вражатимуть простих виборців. Представник Президента України в Криму Геннадій Москаль напередодні назвав цифру – близько 20 тисяч гривень без надбавок, і закликав депутатів бути скромнішими. Геннадій Москаль: “Сьогодні кримські депутати більше думають про себе, аніж про виборців і Батьківщину. З морально-етичних і політичних міркувань, за умов низьких зарплат і пенсій депутатів, підняття власних зарплат – це просто виклик суспільству”.

Кримський спікер Анатолій Гриценко йому заперечує: “Усе в суворій відповідності із чинним законодавством. Адже відповідно до закону України, на першій сесії встановлюється рівень заробітної плати виходячи з урядової постанови для посадовців місцевих рад, в тому числі – для Верховної Ради АРК. Тут не йдеться про збільшення зарплати, мова йде про встановлення мінімального посадового окладу – 512 постанова Кабінету міністрів України і жодної копійки більше”, - заявив кримський спікер. Він також додав, що його посадовий оклад – близько 5 тисяч гривень, без надбавок. Всю суму “на руки” Анатолій Гриценко назвати не зміг чи не захотів, але заявив, що половину грошей перераховує одній із районних лікарень.
XS
SM
MD
LG