Доступність посилання

ТОП новини

Віртуальні мандри малими містами. Гусятин на Тернопіллі.


Валентина Одарченко Гусятин Тернопільської обл., 23 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У мальовничих Медоборах на схилах Збруча зручно розташувалося містечко із семисотрічною історією – Гусятин. Нині сюди пролягає непоганий асфальтований шлях і не протягає жодної туристичної стежини. Чим славний цей нині районний центр Тернопілля і чого чекає від нової влади?

Гусятин – місто-кордон. З одного боку Збруча, на Тернопільщині, розкинулися його старі архітектурні реліквії та сучасні п’ятиповерхівки. З іншого, на таких же пагорбах, але вже [хмельницьких, котрі й називаються тут по-іншому – Товтри, розташоване однойменне село, яке належить до сусідньої області. Так поділили Гусятин на зорі радянської влади, розділивши гусятинські родини на два різних світи – буржуазний та соціалістичний. З радянського боку на кордоні спорудили тріумфальну арку, яка мала б символізувати перемогу радянської доби. Нині ж гусятинці з обох боків Збруча працюють на спільних підприємствах, торгують на одному базарі й плекають спільні надії на відродження свого старовинного містечка. На гербі міста – кумедні гусочки, з яких кепкують рідко заїжджі туристи. І дарма – каже міський голова Гусятина Олександр Скоб’як.

Місто Гусятин
Скоб’як: - Тут жив князь Всята, і поселення називалося Всятин. Уже пізніше назва трансформувалася в Гусятин. Це батьківщина Северина Наливайка – героя, який поклав своє життя за кращу долю українського народу. Тут – церква, де його хрестили, тут в шану про його пам’ять гусятинці спорудили пам’ятник. До 1917 року тут проживала велика єврейська громада, польська громада. Торгове містечко нараховувало більше 15-и тисяч мешканців…

Комплекс давніх споруд, серед яких оборонні мури, парафіяльний костел з монастирем бернардинів, церква св.Онуфрія, та синагога, збудована в готико-мавританському стилі, нагадують гусятницям та гостям містечка про його давню славу торгового центру з Магдебурзьким правом. Ратушу і замок розібрали одразу після війни, а чудова синагога, у якій колись був розміщений музей, нині руйнується – хтось напоумив колишню владу забрати музей з культової споруди. От тільки єврейської громади в Гусятині нині немає, тож зяє синагога розбитими вікнами. Втім, містечко змогло відродитися – каже міський голова:

Олександр Скоб'як - міський голова Гусятина
Скоб’як: - Новий поштовх для розвитку Гусятина дали газівники – працівники газокомпресорних станцій, адже через наше містечко пролягло три вітки газопроводів…

Саме тоді, коли нафтовики й газівники робили свердловини, з однієї з них пішла… цілюща вода.

Скоб’як: - Це вода типу «Нафтусі», і друга – «Друзкіненкай». Компоновка цих вод, за даними медиків і науковців, лікує жіноче безпліддя. Окрім того, наші медики дослідили, що вона лікує цукровий діабет.

Тож у Гусятина є курортне й туристичне майбутнє – у нинішньому році налагоджуються контакти з польськими містами, туристичні фірми Тернополя вперше прокладають сюди маршрути.
XS
SM
MD
LG