Доступність посилання

ТОП новини

"Помаранчевий майдан" - книжка кореспондента "Газети виборчої" Марціна Войцеховського про події останніх п’яти років в Україні.


Єва Поштар Варшава, 22 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - "Помаранчевий майдан" - так назвав свою книжку про Україну кореспондент престижної польської "Газети Виборчої" Марцін Войцеховський. Це підсумок його п’ятилітньої журналістської роботи в Україні. Поява книжки Войцеховського збіглася в часі зі створенням помаранчевої коаліції в Україні.

Марцін Войцеховський відомий у Польщі коментатор і знавець українських справ. Свій український досвід він здобував протягом останніх п''яти років як кореспондент "Газети виборчої" в Україні. Журналіст сказав Радіо Свобода, що найбільше у його пам’яті зафіксувався візит до Донецька у вересні 2002 року – за два роки до Помаранчевої революції. Ось як Марцін Войцеховський згадує цей виїзд:

- Коли я їздив територією Донбасу, розмовляв із людьми, я збагнув, що там діється. Тоді я зрозумів, якою може бути Україна, коли при владі опиняться "донецькі". Коли б я не поїхав у той час до Донецька, я б зовсім не усвідомлював ваги виборів в Україні 2004 року.

Коментатор “Газети Виборчої” вважає, що так як поляків під час воєнного стану потрясло вбивство органами безпеки капелана профспілки “Солідарність” отця Єжи Попелушки, так для України, на його думку, переломною подією була смерть Георгія Гонгадзе.

- Це не лише книжка про Георгія. Це книжка про те, як спочатку наростало в Україні знеохочення, потім уже бунт проти команди Леоніда Кучми. Вважаю, що стимулом для пробудження українського суспільства була смерть Георгія Гонгадзе.

У четвер, напередодні презентації книжки Марціна Войцеховського, до Польщі надійшли вістки з України про створення коаліції помаранчевих. Марцін Войцеховський сказав Радіо Свобода, що ця подія - найкращий доказ, що його коментарі про ситуацію в Україні, які часто -густо сприймали в Польщі з недовірою, знаходять підтвердження в дійсності. Знаючи про виклики, перед якими стоїть ця коаліція, він сказав про її виникнення:

- Я радію із цього. Це означає, що міф Майдану не помер, надалі живий. Треба ясно сказати, що коаліція помаранчевих буде важкою. Те, що переговори тривали три місяці, були зірвані, відкладалися, показує великий рівень недовіри поміж помаранчевими партіями. Ми повинні бажати усього найкращого помаранчевим . Водночас ми будемо мати надію, що вони зроблять висновки з усього, що відбувалося впродовж останніх півтора року. Сварки, взаємні закиди нічого доброго не приносять. Треба згуртувати свої сили, взятися за роботу.

Інакше міф Майдану провалиться.


Фотогалерея: Штурм банкової. 23 листопада 2004 р.
XS
SM
MD
LG