Доступність посилання

ТОП новини

Жертвами НКВС були й 4-місячні немовлята. 25 червня - Львівщина вшановує 60 річчя від початку репресій проти українців.


Галина Терещук Львів, 23 червня, 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 25 червня на Львівщині день скорботи за жертвами Народного комісаріату внутрішніх справ(НКВС ). 65 років тому розпочались масові репресії і винищення енкаведистами українського населення Галичини. Цими вихідними на Львівщині численні заходи пам яті. Громадськість області вимагає порушення кримінальних справ за фактами скоєних злочинів.

Фотокореспондент Володимир Саквук від початку 90-х об’їздив сотні галицьких містечок і сіл, де на площах, тюремних та церковних подвір’ях розкопували тисячі людських останків - закатованих НКВС українців. У його архіві тисячі фотографій.

Володимир Саквук: - Найбільш за масштабністю подій вразив похорон жертв НКВС у Дрогобичі. Це страшно було бачити. На площі у центрі стояли сотні трун з останками дітей і дорослих.

Мабуть, немає в Галичині містечка чи села, де б не були замордовані українці, а виселяли у Сибір неугодних режиму галичан з усієї території Західної України. Тільки на початку Другої світової війни у цьому регіоні закатували 60 тисяч політв’язнів. За даними архівних матеріалів, у другій половині 40-х років усі збірні пункти у Львові та області були перевантажені – в них утримували цілі родини, щоб відправити їх у Сибір, не вистачало
Золочів. Українки, зґвалтовані і вбиті співробітниками НКВД у 40-х роках.
ешелонів. Лише за два роки - 49-50-й - на Далекий Схід виселили майже 70 тисяч людей з кількох областей Західної України.

Вивозили і немічних старих хворих людей, і немовлят, і вагітних жінок. Досі на Львівщині знаходять людські останки. Останній випадок у Жовкві у церковному подвір’ї храму Святого Йосафата. За попередньою інформацією, ці люди стали жертвами НКВС у 50-ті роки. Як зазначили Радіо Свобода в обласній прокуратурі, не порушено жодної кримінальної справи за фактом скоєних злочинів.
XS
SM
MD
LG