Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: У полоні Морфея.


Київ, 23 червня 2006 року. Вже кілька разів за останній тиждень мені сняться літаки - при чому вони якісь дивні - до кілька діб сидять нещасні пасажири в очікуванні зльоту. До того ж, колеса літаків постійно перевіряють ну просто справжнісінькі залізничники, постукуючи по них молотками. Мене це завжди смішить, але чи є в цьому якійсь сенс - я не перевіряв. Так само більшість людей у кращому випадку лише пам’ятає фрагменти своїх снів. Хоча психологи вважають, що інформація, закодована у нічних видіннях, має неабияку цінність. Ми поговоримо сьогодні про сни - у Звуках Життя "У полоні Морфея". З Вами Микита Моісеєв. Вітаю!

Те, що сон дає відпочинок - не секрет. Не треба себе контролювати, грати соціальну роль та слідкувати за тим, що кажеш. Інша справа - мало хто знайомий з механізмом, який примушує організм оновлюватися. Про нього розповідає психолог Наталія Кухтіна.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Сни намагаються тлумачити з давніх-давен. Багато віків роблять це і в Україні. Про деякі віщі сни, в які вірять у народі, розповідає фольклорист Оксана Олексів.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Якщо українці частіше за все дивуються своїм снам і лише інколи пробують докопатися до суті, то практичні американці не гають часу, натомість витрачають гроші - на придбання різноманітних сонників і тлумачних енциклопедій - каже кореспондент Радіо Свобода у США Юрій Дулерайн. Мовляв, це тому що півтора століття тому американський президент Лінкольн передбачив уві сні своє вбивство.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Якщо вам добре спиться, але нічого не сниться, це не означає, що обійшлося без сновидінь. Вчені довели – сни трапляються у кожного, просто часто вони не залишаються у пам’яті. А найкраще запам’ятовуються КОШМАРИ. Адже хіба забудеш сон, від якого ти вскочив у холодному поті посеред ночі? Актор Богдан Бенюк зізнається, що для нього найжахливіший кошмар - коли виходиш на сцену і раптом забуваєш текст. Не дай Боже, якщо такий “сон в руку”!

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG