Доступність посилання

ТОП новини

Туберкульоз, материнська смертність та психоневрологічні хвороби в Україні зустрічаються в кілька разів частіше, ніж у ЄС. Темпи зростання СНІДу в нашій країні поступаються у Європі тільки Росії.


Наталія Вікуліна Брюссель, 23 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Мешканці України у шість разів частіше хворіють на туберкульоз, ніж громадяни Євросоюзу, зафіксовано у чотири рази більшу смертність молодих матерів, а за темпами зростання епідемії СНІДу Україна посідає в Європі друге місце – після Росії. Такі дані оприлюднило Європейське регіональне бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я у книзі “10 питань про здоров’я в країнах - нових сусідах Євросоюзу”.

Українці живуть менше і хворіють частіше, ніж мешканці Євросоюзу. Так, середньостатистичний українець живе 68 років, що на 10 років менше, ніж у державах ЄС. Здоров’я також залишає бажати кращого. За останні п’ять років в Україні різко зросла кількість смертей від серцево-судинних хвороб – від них умирає більше половини українців. Психоневрологічні захворювання трапляються в Україні у 3,5 рази частіше, ніж у Євросоюзі, покінчують життя самогубством удвічі більше українців, ніж жителів країн ЄС. Не краще виглядає і ситуація із хворобами, що передаються статевим шляхом, - приміром, сифіліс зустрічається в Україні у 16 разів частіше, ніж у Євросоюзі. Удвічі зменшилася в порівняння з 80-ми роками материнська смертність серед українок, але й досі цей показник залишається високим і в 4 рази перевищує загальноєвропейський рівень. А українські немовлята вмирають удвічі частіше, ніж у цілому в Європі.

В Україні набагато більше людей, ніж у ЄС, зазнають травм, але порівняно менше людей стають жертвами автокатастроф – втім, це пояснюють тим, що українці мають менше автомобілів. Трохи кращою, ніж у Євросоюзі, є ситуація в Україні із раковими захворюванням. Але водночас українки страждають на рак матки у шість разів частіше, ніж інші європейки.

Авторка дослідження Албена Арнаудова пише, що в Україні спостерігається криза з охороною здоров’я, однак, щоб покращити ситуацію, потрібно не додавати гроші, а ефективно їх витрачати. “Наше дослідження за 2006 рік показало, що існує прямий зв’язок між показниками здоров’я та якістю і кількістю кваліфікованих медичних працівників на певну кількість населення. Від цього залежить, скільки виживатиме дітей, скільки помре матерів тощо”,- сказала заступниця директора Європейського регіонального бюро ВООЗ Ната Менабде.

Книга “10 питань про здоров’я в країнах-сусідах Євросоюзу” дає Україні кілька порад, серед яких – провести за міцної політичної підтримки реформи системи охорони здоров’я, зробити медичну допомогу більш ефективною тощо.

“Пріоритетом європейських країн та, можливо, і всього світу є змінити системи охорони здоров’я, зробити їх більш здатними відповідати на кризові ситуації, що зазвичай важко. Потрібно також дбати про охорону здоров’я, надавати кошти, зробити медицину доступною”,- вважає директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Марк Данзон

Але здоров’я багато в чому залежить і від самих людей. За даними нової книги, в Україні палить кожен другий юнак або дівчина, а кожен п’ятий школяр у 15-річному віці вживав марихуану.
XS
SM
MD
LG