Доступність посилання

ТОП новини

Б. Тарасюк: “Перемовини по Придністров’ю необхідно поновити!”


Богдана Костюк Київ, 26 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Київ хоче активізувати вирішення Придністровського конфлітку. Сьогодні в молдовській столиці міністр закордонних справ Борис Тарасюк закликав Кишинів і Тираспіль знову сісти за стіл переговорів на основі так званого плану Ющенка. Переговорний процес зупинився після того, як Київ та Кишинев запровадили нові митні правила для придністровських товарів.

...необхідно повернути за стіл переговорів Тирасполь і Москву...


Незважаючи на вихід Тирасполя з переговорів і рішення парламенту самопроголошеної Придністровської Республіки щодо проведення референдуму про незалежність – Україна, Молдова та ОБСЄ сподіваються поновити перемови. І, як заявив у Кишиневі Борис Тарасюк, необхідно повернути за стіл переговорів Тирасполь і Москву. А зробиться це шляхом аргументів, та вигоди для всіх від урегулювання цієї проблеми. У протилежному випадку, саме на них лягатиме відповідальність за зрив переговорного процесу, вважає Борис Тарасюк.

У свою чергу молдовський міністр закордонних справ Андрей Стратан каже, що виходячи з політичних пропозицій Віктора Ющенка, молдовський парламент проголосував за головні принципи урегулювання придністровської проблеми.
...Росія, усупереч своїм зобов‘язанням, взятим на стамбульському самміті ОБСЄ 1999 року – досі не вивела війська з Придністров‘я


Придністровська сторона тим часом не погоджується з діями України, Молдова і структур міжнародної безпеки. Так, офіційний Київ стверджує, що запровадження нового митного режиму на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону вже приносить результати у боротьбі з контрабандою. У Тирасполі ж кажуть, що цей крок Київ і Кишинів не узгодили з придністровцями, в результаті чого був зірваний переговорний процес.
...присутність російських військ ... є одним з найсерйозніших чинників конфлікту


Особливу позицію займає Росія, котра – усупереч своїм зобов‘язанням, взятим на стамбульському самміті ОБСЄ 1999 року – досі не вивела війська з Придністров‘я. Тим часом НАТО наполягає, щоб Москва виконала своїх зобов‘язання – а Росія наполягає на тому, що її війська залишатимуться у Придністров‘ї до повного розв’язання конфлікту в регіоні. Між тим, чимало спостерігачів впевнені: саме присутність російських військ тут є одним з найсерйозніших чинників конфлікту.
XS
SM
MD
LG