Доступність посилання

ТОП новини

Італійці проти конституційної реформи.


Наталка Кудрик Рим, 26 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Більшість громадян Італії не підтримали конституційної реформи, яку розробив попередній уряд Сильвіо Берлусконі. Про це свідчать попередні офіційні результати дводенного референдуму, що завершився сьогодні після обіду. Активність виборців називають досить високою: 55% громадян прийшли на виборчі дільниці.

Найактивніше голосували жителі північної Італії, там же і більшість прихильників оновленої конституції. Натомість центр і південь кажуть „ні” реформі правих. Станом на 19 годину за попередніми даними Міністерства внутрішніх справ Італії, проти реформи проголосували 63% виборців, підтримали законопроект – 37%. Попри активну агітаційну кампанію і роз”яснення у пресі, чимало італійців так і не второпали, за що вони мають голосувати. Тому деякі, віддаючи свій голос , керувалися насамперед політичними симпатіями.

Виборець: „Я голосувала „за”, тому що деякі статті конституції мають бути змінені. Я підтримую правих, так”.

Конституційну реформу ініціювала радикальна правоцентристська партія „Північна ліга”, яка виступає за незалежність промислових північних областей Італії. У листопаді минулого року їхні ідеї законодавчо підтримали політичні соратники тодішнього уряду Сильвіо Берлусконі. І тепер законопроект пройшов всенародне обговорення. Відстоюючи свою реформу, праві заявляють, що італійську конституцію за 60 років існування давно пора ретельно оновити, адаптувати до сучасних європейських законів. Головні пункти пакету змін такі: розширення повноважень прем’єр-міністра і надання незалежності регіонам у вирішенні питань охорони здоров’я , освіти і правопорядку. Важливо і те, що чиновники на місцях отримують більше повноважень розпоряджатися коштами платників податків, не чекаючи наказу з центру. Саме план про більшу самостійность регіонів став наріжним каменем як у політичних дискусіях, так і у приватних розмовах серед виборців.

Думка одного з них: „Я голосував проти, бо якщо переможе „так” , то регіони матимуть відносні права , будуть різні послуги у різних регіонах . Я не погоджуюсь з цим”.

Лівий уряд і прем’єр Романо Проді виступив категорично проти реформи своїх опонентів. На думку Проді, в разі ухвалення плану, в країні відбудеться остаточний розкол на бідних і багатих. Індустріально розвиненіші північні регіони країни матимуть більше коштів у бюджеті для надання медичних послуг наприклад, а на півдні , де мало великих підиприємств , бюджет буде у дефіциті. Нині ж держава намагається балансувати цей процес. Ліві визнають, що Основний закон треба підновити, але вони не задоволені, що опоненти одноосібно розробили законопроект, який на думку чинних урядовців є цілком помилковим. Нинішній референдум мав бути і питанням престижу пана Берлусконі, сили якого програли і парламентські , і регіональні вибори цього року. Опозиція заявляла, що у разі схвалення реформи, вона почне діалог із урядом Проді про втілення змін у життя. Але попередні підсумки референдуму свідчать, що протистояння між лівим і правим табором таки триватиме.
XS
SM
MD
LG