Доступність посилання

ТОП новини

Одеська міськрада проти мовного протистояння.


Петро Каландирець Одеса, 27 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Одеса, 27 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Одеська міська Рада не побажала включити навіть до порядку денного сесії проект рішення щодо статусу російської мови. На цьому наполягали депутати від блоку „Народна опозиція” за підтримки Партії регіонів. Мовні пристрасті вирували біля приміщення міськради майже цілий день. Тут мітингували активісти проросійської організації „Єдіноє отєчєство” та Прогресивної соціалістичної партії України. /images/photo/Odesa_mova_27.6_2.jpg Мітинг на підтримку російської мови © RadioSvoboda.Ua

Противники надання статусу регіональної російській мові нагадали, що подібні рішення Одеська міськрада вже ухвалювала двічі – у 1993 та 2001 роках. Їх дотепер не скасували, а тому і підстав для нового політичного протистояння на мовну тему немає.

Народний депутат України, б’ютівець Володимир Курінний, присутній на сесії, рішення депутатів підтримав.

Він нагадав: жодних повноважень ухвалювати рішення щодо мов органи місцевого самоврядування не мають.

Володимир Курінний: „Це робить Конституція України і Закони України. І все. Крапка...”

Однак ті, хто бореться за надання російській мові статусу регіональної, пообіцяли на цьому не зупинятися та підготувати до найближчої сесії міськради новий проект рішення, за їхніми словами ще більш категоричний. А лідер проросійської організації „Єдіноє отєчєство” Валерій Кауров пообіцяв вивести до стін мерії десятки тисяч одеситів:

Гасло прихильників статусу російської мови
„Зберемо підписи і подивимось, як ви наважитесь вдруге прокатити одеситів, надурити їх. А до цього ми оголосимо список тих, хто сьогодні виступив проти включення до порядку денного проекту рішення „Про захист прав російськомовного населення Одеси”.

Також Валерій Кауров, лідер проросійської організації „Єдіноє отєчєство”, заявив:

„Боротьба лише розпочинається. Рано чи пізно ми об’єднаємо опозицію, щоб дати відповідь помаранчевим окупантам, які тимчасово засіли у будинку Одеської міськради” .

Сьогодні ж депутати Одеської міськради відхилили пропозицію депутатів від фракції Блоку Наталії Вітренко „Народна опозиція” про оголошення міста „територією без НАТО” та ухвалили рішення розпочинати кожну сесію міськради виконанням державного гімну України.
XS
SM
MD
LG