Доступність посилання

ТОП новини

Польський міністр у відставці через люстраційний закон.


Єва Поштар Варшава, 26 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Польська преса обговорює п’ятничну відставку міністра фінансів через люстраційний закон. Прем’єр міністр звільнив Зіту Ґільовську через підозри у зв’язках із комуністичними спецслужбами. Сама, вже колишній міністр, називає звинувачення на свою адресу «брехнею, шантажем та очевидною фальсифікацією».

Зіту Ґільовську звинувачують не у тому, що вона співпрацювала з комуністичними спецслужбами, а у тому, що 2001 року в своїй декларації вона стверджувала, що такої співпраці не було. Ґільовська стверджує це і тепер, але під тиском спеціального люстраційного суду, який посилається на новознайдені документи, прем’єр міністр все ж відправив її у відставку. До закінчення люстраційних процедур новим міністром фінансів призначено дотеперішнього економічного дорадника прем’єра - Павла Войцєховського.

«Люстраційна афера», як її назває польська преса, викликає багато запитань. Одне з них щоденник "Дзєннік" друкує на першій шпальті: "Що в них є на Ґільовську ? " Газета наводить витяги із досьє комуністичних спецслужб, що Ґільовська, яка працювала в Католицьому універитеті в Люблині, ніби мала писати доноси на колег. Сама Зіта Гільовська звинувачує у фальсифікації чоловіка своєї приятельки, який виявився працівником комуністичних спецслужб і, правдоподібно, він був творцем її досьє. П"ять років тому йому вже були пред''явлені звинувачення порушення державних секретів та викрадення таємних документів.

Публіцист впливового тижневика "Політика" Яцек Жаковський пише у сьогоднішній "Газеті Виборчій", що він зовсім не шкодує Зіти Ґільовської, яка була прихильником утопічних теорій в економіці, що закінчувалися суспільними протестами. Він наводить як приклад скасування пільг для людей культури і журналістів, чи скорочення штатів в державній адміністрації.

Натомість Люблинський римокатолицький архиєпископ РКЦ Юзеф Жицінський також через пресу надав підтримку колишньому міністру. Він написав відкритого листа Ґільовській , а "Газета виборча" надрукувала на першій шпальті заклик польських єпископів: " Не вбивай течкою". Йдеться, звичайно, про течки спецслужб. Лідер партії Право і Справедливість Ярослав Качинський заявляє, що колишня міністр Ґільовська, після очищення свого імені може повернутися у політику. Сама Зіта Ґільовська каже, що в польській правовій системі більше прав на захист має вбивця і педофіл.

Спостерігачі підкреслюють, що відхід із уряду ліберально настроєної професорки Католицького люблінського університету не був приводом різкого падіння курсу національної валюти та заворушень на торговельній біржі.
XS
SM
MD
LG