Доступність посилання

ТОП новини

“Дайош” благочинність!


Вікторія Маренич Харків, 29 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Зробити 2007 рік у Харкові роком благочинності закликають громадські організації міста. Потрібна єдина програма узгоджених дій, за якою буде надаватися допомога тим, хто її потребує. Цю роботу задля прозорості має виконувати не влада, а представники третього сектора – громадські організації міста – впевнені ініціатори проекту.

Благочинний фонд „ АВЕК” упродовж 10 років надає Харкову допомогу у проведенні різноманітних свят. Коли бізнесменам набридло просто надавати гроші, вирішили вибрати якесь одне свято – цим днем став День захисту дітей - і організувати загальний міський карнавал. Самі бізнесмени говорять, що допомагати дітям – це їх внутрішня потреба. Але вони проти спонтанних, разових допомог. Говорять, що краще надавати гроші під якийсь конкретний проект, а не просто на допомогу. Таку думку висловлюють і громадські організації міста. Рада партнерства цих організацій ініціює проект „ 2007 рік – рік благочинності”, задля того, щоб і влада, і бізнес, і громадськість міста по-новому подивилися на ті соціальні проблеми, яких у міста більше, ніж вистачає. А через благочинність, впевнені ініціатори проекту, ці проблеми можна буде вирішити . Мовить Михайло Камчатний – член ради партнерства громадських організацій Харкова – ( переклад) - органи влади сьогодні сприймають благочинність як те, скільки ти грошей приніс – давай, ми самі тут розберемося. Тому і бізнесмени стали неохоче давати подарунки – вони не розуміють, куди йдуть гроші. Хоча представники бізнесу готові фінансувати загальноміські програми – сказав Михайло Камчатний.

За думкою організаторів проекту, він має звільнити бізнес від примусової благочинності, це тоді, коли у влади немає коштів, а свято або подія заплановано. За словами Михайла Камчатного, було б добре, коли бізнесмени відраховували 1 % від своїх прибутків на реалізацію конкретної програми, як робиться, наприклад, у Польщі. А використання цих грошей носило б системний, планований характер. .

Наталя Качанова – президент благочинного фонду „Громадські ініціативи” впевнена, що за відсутності правової бази, дуже важко громадським організаціям не віднайти гроші, а законно їх надати для реалізації певної програмної допомоги. Відтак проект щодо благочинності Рада громадських організацій Харкова має найближчим часом представити на розгляд сесії міськради, сподіваючись на певний рядок у міському бюджеті наступного року. Мовить Наталя Качанова – ( переклад ) - На одну тисячу гривень, що надасть місто , ми готові залучити від міжнародних фондів, населення, бізнесу в п”ять разів більше коштів, щоб ці кошти акумулювати і проводити прозорі конкурси для тих, хто буде реалізовувати соціальні програми для міста. – сказала Наталя Качанова.

Пропонуючи проект Харкову, громадські організації впевнені у його підтримці не лише депутатами, бізнесменами, а й громадськістю міста. Така іновація – посилення ролі і впливу третього сектора у суспільстві , впевнені вони, стане кроком до побудови громадянського суспільства в Україні.

Для довідки. Харківські бізнесмени готові сьогодні віддавати гроші на благо чинність у таких розмірах – мінімальний внесок - – 100 гривень, максимальний – 10000 гривень.
XS
SM
MD
LG