Доступність посилання

ТОП новини

Фармацевтична криза на Волині: постраждалі від аварії на ЧАЕС не забезпечуються безкоштовними ліками ось уже півроку.


Валентина Одарченко Луцьк, 29 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Фармацевтична криза на Волині: постраждалі від аварії на ЧАЕС не забезпечуються безкоштовними ліками ось уже півроку. Черговий тендер на закупівлю послуг для цієї категорії населення зірвано.

На початку нинішнього року держава попіклувалася про «чорнобильців», виділивши на безкоштовні ліки для постраждалих майже удвічі більше коштів, ніж у попередні роки. Однак мешканці тільки трьох забруднених районів Волині – Любешівського, Камінь-Каширського і Маневицького, котрі мали за півроку отримати ліків на мільйони гривень, натомість отримали їх на дві сотні тисяч - зазначає депутат обласної ради Михайло Корінчук:

“Це пропало чотири мільйони шістсот тисяч. Де ділися ці кошти? Чому до цього часу за півроку не було виділено кошти на райони?”

Як пояснює начальник Головного управління праці, соціальних питань та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Володимир Кец, нічого нікуди не поділося – мовляв, влада навіть ішла на порушення законодавства, аби дати аптекам хоча б частину коштів. Такий “крок назустріч” аптекарі не оцінять – стверджує завідувачка Маневицької центральної районної аптеки Ольга Черчик:

“Краще б ви їх не давали, бо люди знають, що якісь копійки прийшли – і як я їх повинна поділити, що я людям повинна казати?”

Пані Ольга нагадала, що минулого року кошти на аптеки пішли тільки після ухвалення вольового рішення головою облдержадміністрації Володимиром Бондарем, і тільки перед чорнобильською річницею. Тому нині вона схильна покладати всю відповідальність за зрив закупівель на обласну владу:

“Минулого року центральні аптеки не допустили жодної районної аптеки до тендеру – були тільки три учасники тендеру - «Фолиньфарм», «Волиньфармпостач» і «Фітоцентр» - і три виграли...”

Депутат Валерій Діброва схильний пов’язувати такий стан речей з нечесністю фармацевтів:

“Не секрет, що при державних закупівлях існує так званий "відкат" ...”

Начальник “чорнобильського” управління Володимир Кец, котрий пов’язував зрив у проведенні тендерів з тим, що контроль за ними взялося здійснювати недержавне консалтингове агентство “Портал державної закупівлі”, зрештою зізнався :

“Реальне питання зриву торгів я вбачаю лише в тому, що фармацевтичні компанії нині ведуть жорстку боротьбу за бюджетні кошти”.

Але законодавство вимагає повторного проведення тендеру, березневі результати якого визнані недійсними через скарги дрібних фармацевтичних фірм. За кілька днів до нового тендеру Маневицька Ольга Черчик припускала його зрив:

“Жодна структура не може забезпечити відпустк тієї кількості медикаментів. Яка лишилася на цих півроку..”

Так і сталося. Останній тендер на закупівлю ліків для пільговиків-“чорнобильців” не відбувся через те, що на нього з’явився лише один із шести заявлених учасників – представник ТОВ “Волиньфарм”. Тож волинським “чорнобильцям” доведеться набратися терпіння і… забути про хвороби.
XS
SM
MD
LG