Доступність посилання

ТОП новини

Синдром відсутності відпустки.


Інна Набока Київ, 30 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Синдром відсутності відпустки – так називають медики досить нове явище, яке набуває все більшого поширення в розвинених країнах. Ця недуга виникає, якщо людина протягом кількох років не бере відпустку. Чим небезпечна подібна практика – розповідає психолог Інна Набока.

Спека і помітне сповільнення розумових процесів нагадують: надійшов час літніх відпусток. Тож найактуальніше питання нині – де і як відпочити найкраще. Втім, не всі наші співгромадяни так вважають. Днями мій колега-науковець з гордістю повідомив: а я не був у відпустці п’ять років і зараз не збираюся. Не знаю, чи багато користі цей трудовий героїзм приніс вітчизняній науці, але от здоров’ю зашкодив, безперечно.

Та мій колега у своєму нехтуванні відпусткою не одинокий. Як свідчить статистика, 20-25% українців відпусток не беруть або використовують їх не за призначенням. Відбувається це, звичайно, не від хорошого життя. Нерідко не дозволяють собі відпочинку люди, які мають відповідальну роботу або власний бізнес, здебільшого малий і середній, і бояться полишити його без належного догляду. Хтось боїться втратити роботу чи одержати менше грошей. Не секрет, що не на всіх приватних підприємствах відпустки оплачуються або надається всього 1-2 тижні. Дехто, одержавши відпустку за основним місцем роботи, влаштовується підпрацьовувати. А найчастіше – відпустка витрачається на працю в селі чи на „дачі”, ремонт, заготілю овочів-фруктів.

Але сили людського оррганізму не безмежні. Нещодавно зарубіжні фахівці навіть виділили окреме захворювання – синдром відсутності відпустки. Воно виникає, якщо людина кілька років поспіль не бере відпустки і не має повноцінних вихідних. Серед його наслідків – нервові розлади, серцево-судинні і онкологічні захворювання, зменшення тривалості життя. З відсутністю відпустки пов’язаний і синдром хронічної втоми. Його ознаки знайомі багатьом. Це – стан постійної втоми, головний біль, порушення сну, пам’яті, уваги, болі в м’язах і суглобах. Втома накопичується, навіть нормальний сон протягом 8 годин не приносить полегшення. Виникає хронічний стрес, а за ним і захворювання.

Отже, висновок цілком однозначний: нехтувати відпусткою не слід за жодних обставин. А благодатна літня пора дарує нам безліч варіантів відпочинку. Все залежить від наших вподобань і фінансових можливостей. Найголовніше – постаратися повністю забути на цей час про роботу. Ще одна важлива умова гарного відпочинку – зміна обстановки і виду діяльності. Якщо ви, скажімо, з ранку до ночі сидите в офісі, то відпочинок має бути активний, а якщо цілий рік мотаєтесь по світах – варто знизити темп і навіть просто відлежатись. Та головне все ж – ваш настрій і позитивна налаштованість. Не варто перейматися дрібницями, адже літо таке коротке...
XS
SM
MD
LG