Доступність посилання

ТОП новини

Чи здатне російське ФСБ виконати на території Іраку завдання Владіміра Путіна?


Петро Кагуй Прага, 3 липня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – Президент Росії минулого тижня розпорядився, щоб спецслужби вжили усіх заходів для пошуку та знищення осіб, причетних до вбивства російських дипломатів на території Іраку. Однак, як зауважують деякі аналітики, виконати таке завдання дуже важко, а сама заява Владіміра Путіна є, насамперед, політичним кроком для внутрішнього вжитку – щоб справити враження на російське суспільство.

Чотирьох російських дипломатів захопили в Багдаді 3 червня. Тоді ж, під час інциденту, загинув п’ятий дипломат. Угруповання «Рада старійшин моджахедів Іраку», яке захопило заручників, вимагало від російської влади вивести війська із Чечні та звільнити із тюрем усіх в’язнів-мусульман. А вже 25 червня оприлюднили відеозапис страти дипломатів.

Голова ФСБ Росії Ніколай Патрушев пообіцяв виконати завдання Владіміра Путіна – виявити і знищити убивць. Щоправда, Патрушев зазначив, що на це піде багато часу і справа вимагає значних зусиль. Російська влада також пообіцяла 10 мільйонів доларів за інформацію про вбивць співробітників свого посольства в Іраку.

Оглядачі досить скептично оцінюють спроможність російських спецслужб виконати таке завдання. З цього приводу військовий експерт Алєксандр Ґольц зауважив:

«Будьмо об’єктивними! Якось у жодних спецслужб, включно з американськими це не дуже добре виходить, Усама бін Ладен також досі живий. Це складна операція і тут, скоріше, треба докоряти російській владі у деякій легковажності. Лідер повинен говорити те, що він може зробити. А зараз очевидно, що російські спецслужби неспроможні виконати це завдання».

У минулому радянські спецслужби ліквідували за кордоном низку осіб, у тому числі лідера ОУН Степана Бандеру, Льва Троцького, болгарського дисидента Георгія Маркова.

А вже російські агенти були причетні до вбивства у Катарі колишнього чеченського лідера Зелімхана Яндарбієва. Також за участі російських спецслужб були убиті на території Чечні три президенти Ічкерії: Джохар Дудаєв, Аслан Масхадов та Абдул-Халім Садулаєв.

Але, як зауважує військовий експерт Алєксандр Ґольц, щось подібне важко здійснити у сучасному Іраку:

«Розмови про всемогутність радянського КДБ та загалом спецслужб – із ділянки фантастики. Далеко не завжди КДБ було ефективним. Були операції зі знищення ворогів радянської влади, зокрема, українських націоналістів, котрі проживали на території Західної Європи. Але, Західна Європа – це зовсім інше оточення, ніж країна, котра перебуває у стані громадянської війни».

Тим часом правозахисники протестують проти методів, котрі президент Росії вважає можливими для покарання убивць дипломатів в Іраку

У відкритому листі до Владіміра Путіна російські правозахисники наголошують, що даючи вказівки – виявити і знищити убивць, він таким чином, «дав спецслужбам право творити за межами Росії розправу без суду і слідства, здійснювати позасудові страти».

Лист підписали члени правозахисного центу «Меморіал» та комітету «Громадянського сприяння».
XS
SM
MD
LG