Доступність посилання

ТОП новини

Причини трагедії в метро іспанського міста Валенсія фахівці все ще з''ясовують.


Зиновій Фрис Прага, 4 липня 2006 (RadioSvoboda.org) – Сьогодні рівно опівдні іспанська Валенсія хвилиною мовчання вшанувала пам''ять жертв трагедії в міському метрополітені. Разом з валенсійцями завмерли у хвилині мовчання король Хуан Карлос і депутати іспанського парламенту. Співчуття родинам загиблих висловив і Папа Римський Бенедикт 16-й. Він відвідає Валенсію наприкінці цього тижня.

А тим часом фахівці продовжують вивчати причини трагедії в метро іспанського міста. Там, нагадаємо, загинула 41 особа. Українців серед жертв поки що не виявили.

41 людина загинула, 47 зазнали поранень – такі останні, однак не остаточні дані про жертви і постраждалих під час аварії в іспанському метро. Представники уряду виключили можливість терористичного акту. Найвірогіднішою версією трагедії вважають перевищення швидкості машиністом і пошкодження одного з колес поїзда. В кожному разі, знайдений "чорний ящик" поїзда після розшифровки, можливо, допоможе докопатися до справжньої причини катастрофи. Вона сталася на небезпечному повороті при під''їзді до станції "Хесус". Минулого року на цій же лінії метро, внаслідок зіткнення трьох поїздів, зазнали поранень 35 осіб.

Говорить пасажир того злощасного поїзда Хосе Антоніо Муноз:

"Вагон, в якому я їхав, перевернувся, люди попадали, світло зникло і стало темно. Мені пощастило – зі мною нічого не трапилося".

У центрі Валенсії зараз працюють спецпідрозділи, призначені для дій у надзвичайних ситуаціях. А іспанська національна поліцейська служба відправила з Мадрида фахівців з розслідування аварій на транспорті.

Одразу після трагедії в метро Валенсії висловлювали припущення, що поїзд зійшов з рейок внаслідок обвалу стіни тунелю. Згідно з повідомленням іспанського агенства новин "Ефе", буквально за тиждень до аварії поїзд пройшов технічну інспекцію.

Одразу після трагедії в метро іспанського міста представники української влади почали перевіряти дані про те, чи серед жертв і постраждалих не має громадян України. За останніми повідомленнями, у потягу метро туристів з України не було, хоча відомо, що в Іспанії багато українських заробітчан. Ось чому дані іспанської влади не можна вважати остаточниим до закінчення ідентифікації тіл загиблих. Між тим, речник українського міністерства закордонних справ Василь Філіпчук заявив сьогодні на брифінгу:

"Серед постраждалих українських громадян немає. Щодо ідентифікації загиблих та наявності серед них громадян нашої держави, на даний момент іспанські власті ще не в стані нам офіційно підтвердити чи спростувати наявність українських громадян”.

Трагедія у Валенсії співпала у часі з приїздом сюди тисяч учасників П''ятого Всесвітнього католицького форуму, присвяченого справам родини. Напередодні міська влада роздавала учасникам з''їзду близько півмільйона квитків на безкоштовний проїзд у міському метро.

...У Валенсії сьогодні оголосили триденну жалобу за жертвами понеділкової трагедії.
XS
SM
MD
LG