Доступність посилання

ТОП новини

Македонські вибори – перевірка на демократичну зрілість.


Михайло Рамач Белград, 4 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – В Македонії завтра парламентські вибори. Ця балканська країна з грудня минулого року є кандидатом на вступ до Європейського Союзу, і як наголошують оглядачі, нинішні вибори мають стати перевіркою стану демократії в країні напередодні початку переговорів про вступ.

- Михайле, як пройшла передвиборча кампанія, пригадаймо, що ще не так давно Македонію роздирали етнічні конфлікти між слов’янською більшість та албанською меншиною?

- Македонiя пiсля пiдписання Охридської угоди мiж лiдерами двох слов’янських та двох партiй етнiчних албанцiв стала стабiльною країною. Проте в передвиборчій кампанiї сталося чимало iнцидентiв. На щастя, без жертв. Ще раз на щастя, не було iнцидентiв на мiжетнiчнiй основi. За твердженням преси в Скоп’є, йшлося про iнциденти мiж активiстами двох албанських партiй – Демократичної унiї за iнтеграцiю з правлячої коалiцiї та опозицiйної Демократичної партiї албанцiв. Американський посол Джiлiєн Милованович та посол ОБСЄ Карлос Паiс кiлька разiв зверталися до громадян та лiдерiв полiтичних партiй з вимогою вплинути на своїх прихильникiв, щоби вони утримувалися вiд неприпустимих вчинкiв.

- Ви говорили про двi слов’янськi та двi албанськi партiї. Чи вони є єдиними полiтичними чинниками?

- Своїх кандидатiв висунули 33 партiї та коалiцiї. Загалом до парламенту, де є лише 120 місць, балотувалися 2700 кандидатiв у депутати. Однак, вiд 1994 року на виборах завжди перемагали на слов’янському боцi коалiцiї соціал-демократів, або нацiоналiстiв, а на албанському – згаданi двi партiї, очолюванi Алi Ахметi та Арбеном Джаферi. Іншi, як правило, марно висувають своїх кандидатiв.

- Ці вибори, як ми вже згадали, розглядають як перевірку на демократичну зрілість Македонії та її готовність до членства в ЄС. Чи є згода щодо цього серед лідерів виборчих перегонів?

- Всi головні партії згідні в тому, що Македонiя повинна продовжувати йти європейським шляхом. Вони згiдно i в тому, що основою стабiльностi країни залишається Охридська угода, на пiдставi котрої албанська меншина – а йдеться про одну третину населення – бере участь у владi на всiх рiвнях. Опозицiйнi партiї обвинувачують владу в корупцiї та в нездатностi дати поштовх розвитковi нацiональної економiки.

- Чи можна говорити про прогнози?

- На виборах досi завжди перемагали опозицiйнi партiї. Оглядачi припускають, що так могло б статися i завтра. Проте, не треба забувати що нинiшня правляча коалiцiя Бранка Црвенковского, котрий тим часом став главою держави, привела країну до порога Євросоюзу. Через це коалiцiя до понедiлка, коли закiнчилася кампанiя, запевняла виборців, що вона є єдиним гарантом послiдовної реалiзацiї основної нацiональної й державної мети – приєднання до Євросоюзу.
XS
SM
MD
LG