Доступність посилання

ТОП новини

До НАТО – кроком руш!


Вікторія Маренич Харків, 5 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Харківські вояки, що проходили службу за контрактом та брали участь у миротворчих операціях разом із військами НАТО, вважають, що вступ України до цього альянсу є єдиною можливістю Збройних сил України залишитися боєздатними.

Андрій Семенович – заступник командира військової частини А0501 - був у складі 61 окремої механізованої бригади, 366 вояків якої 2004 року брали участь у операції по підтриманню миру в Іраку. Вважає, що пройшов не лише гарну школу навчання й мужності. Зрозумів, що наші вояки – дуже професійні, мобільні, які мало чим поступаються представникам інших армій, зокрема, США. Мовить Андрій Семенович :

“Може, мовна проблема є у наших вояків, технічне оснащення гірше, а от сміливості та бажання – нехай вони ще в нас повчаться”.

Вояки, відслуживши в Іраку, за їх словами, зрозуміли, що навколо НАТО існує стільки міфів, які і сьогодні стоять на заваді реальному сприйняттю майбутнього українського війська. Цей негатив, впевнені вояки, вносять необізнані, як серед цивільних, так і серед військових. Семенович Продовжує:

“Відбувається скорочення армії, військові бояться залишитися за межами служби, думають про соціальні гарантії, що тут будуть НАТівські бази, а вони працюватимуть на тих базах двірниками”.

Олексій Пилипенко – старший офіцер управління обласного військового комісаріату - одним з перших потрапив до Іраку і почав взаємодію із вояками НАТО. Він впевнений, що у військовій доктрині Україні не потрібно видумувати велосипед - є стандарти, за якими живе весь світ – стандарти НАТО. По-друге, Україна має пишатися, що під час партнерських стосунків із вояками інших країн вони високо оцінюють професіоналізм українських військових.

Ігор Матущенко – начальник відділення комплектування військовослужбовцями за контрактом облвійськкомату – комплектує бажаючих послужити в українському війську за контрактом із 1996 року. За цей час більше 2500 тисяч харків’ян взяли участь у миротворчих операціях – у Ліберії, Сьєрра-Ліоні, Югославії та Іраку. Вважає, що вступ України до НАТО – єдина можливість для нашої держави підготувати як військо, так і військових фахівців за сучасними стандартами. Мовить Ігор Матущенко:

( переклад ) “Ми маємо відштовхуватися від ситуації в світі і зрозуміти, що час масових армій закінчився, тому збройні сили мають бути добре оснащені, з високою заробітною платою, і тому Україна вибирає шлях до НАТО”.

За інформацією Ігоря Матущенка, зараз триває підготовка до ротації у Косово на базі 30 окремої механізованої бригади. До участі в операції готуються і двоє харків’ян. Незважаючи на те, що вони ще не прослужили у війську півроку, їх забирають до Косово – говорять, що хлопці - професіонали своєї справи. Тобто військової.
XS
SM
MD
LG