Доступність посилання

ТОП новини

Вантажівкою по цвинтарю. Акт вандалізму у закарпатському місті Перечин.


Ольга Найчук Закарпаття, 5 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У закарпатському місті Перечин сьогодні вночі скоїли нечувано зухвалий акт вандалізму на новому цвинтарі. Одна з версій - вічна - боротьба за землю.

Вигляд нового цвинтаря за Перечином сьогодні вранці приголомшив городян. Залізні огорожі виявилися поваленими, дерев''яні хрести свіжих могил - перекошені. Правоохоронці згодом з''ясували, що ніби вночі по території цвинтаря вантажівкою ГАЗ проїхався п''яний чоловік. Але цю версію повністю відкидає як мерія міста, так і більшість місцевих мешканців, які негайно зібрали біля кладовища мітинг. Одна з учасниць, пані Юлія, каже, що пошкодили огорожу і могили навмисне.

Мешканка Юлія: “Ми готові громадою вбити того, хто це зробив. Я не знаю, хто саме накоїв таке, але все це - проти нашого мера. Тому ми готові відстояти його”.

За словами перечинців, вони підтримують ідею облаштування нової ділянки для поховання. Адже на старому кладовищі, що у самому місті, місця немає: кілька могил змушені об''єднувати в одну. І ця проблема існує вже упродовж останніх 15 років. Мер міста має свої підозри стосовно вандалізму. Поруч з кладовищем розташоване підприємство словацького бізнесмена, який, маючи намір облаштувати базу відпочинку, підбурює людей виступити проти міської влади.

Мер Перечина Іван Погоріляк: “Це швидше за все, чиєсь замовлення. Можливо, словацький підприємець писав скарги у різні інстанції, щоб вони не дозволяли облаштовувати кладовище. Я ж заявляю, що проект уже затверджений відповідними органами і ми діємо, згідно із законом”.

Наразі територія нового цвинтаря перебуває у власності міста. Мер Перечина Іван Погоріляк, який головує другий термін довго отримував дозвіл на заснування нового цвинтаря. На заваді ставали то кабінети чиновників, то й самі мешканці, які мають неподалік свої городи.

Щороку вільних ділянок закарпатської землі стає дедалі менше: дається взнаки підприємливість краян, які будують туристичні комплекси, розважальні центри, забігайлівки або ж власне житло. Але чи принесе незаконно зароблений прибуток щастя - покаже час. Якщо вірити місцевим священикам, за вандалізм розплачуються до сьомого покоління.
XS
SM
MD
LG