Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали задумалися про фігури.


Тетяна Ярмощук Київ, 5 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 101-й день після парламентських виборів, а Верховна Рада не працює. Більшість з опозицією не домовилася, чергову зустріч парламентарів з Президентом перенесли на невизначений термін. Партія регіонів вдалася до нових погроз.

Після дев’ятиденного блокування парламентської трибуни Партія регіонів вирішила поголодувати. Про це сьогодні оголосив один з лідерів партії Євген Кушнарьов:

“Якщо до завершення нинішнього парламентського тижня помаранчева коаліція не ухвалить рішення, яке дало б депутатам можливість виконувати свої обов’язки, якщо опозиції не дадуть можливості отримати ефективні механізми контролю за владою, ми вдамося до крайнього заходу, розпочнемо голодування. На такий крок ми будемо змушені піти, захищаючи демократичні перетворення в Україні”.

Вчорашні переговори більшості, опозиції та Президента результату не дали і сьогодні опівдні на Банковій мав розпочатися черговий їх раунд. Однак його відклали. На не визначений термін. За словами представниці Партії регіонів Раїси Богатирьової, нині єдиним неузгодженим питанням залишається розподіл парламентських комітетів. Її партія хоче собі десять крісел голів комітетів Верховної Ради. Плюс віце-спікера. Від посади першого заступника голови Верховної Ради регіонали відмовилися. Більшість з цим не погоджується. Представник “Нашої України” Юрій Ключковський в інтерв’ю Радіо Свобода сказав:

“Сьогодні ми розглядали на засіданні фракції документ запропонований Партією регіонів, і ми розкритикували цілий ряд пунктів, які Регіони вважали погодженими, ми з ними не погодимося”.

Регіонали не здатні мислити по-європейськи, тож домовитися з ними дуже важко, зазначив в інтерв’ю кореспондентці Радіо Свобода бютівець Сергій Терьохін:

“Регіони хочуть шмат влади, не зважаючи на те, що вони в меншості. В класичній демократії вони не можуть здійснювати владу, вони її програли. Вони цього не розуміють. Цей вірус нерозуміння, мені здається просяк і Президента, який вважає, що має бути створене щось таке загальне, неконкурентне між собою, де і програвша сторона, і вигравша сторона мають мати якісь квоти. Це є відголоски однопартійної комуністичної системи, які сидять зараз в душах, як Регіонів, так і, на жаль Президента”.

Експерти ж твердять, що причиною нинішньої ситуації стали і непорозуміння в середині самої коаліції. Політолог Сергій Таран:

“Героїзм Партії регіонів не тільки в тому, що вони роблять правильні кроки, скільки в тому, що вони дуже вдало використовують слабкості свого суперника, а саме помаранчевої коаліції. Ці суперечності всередині помаранчевого табору використовує не тільки Партія регіонів, але й деякі зовнішні чинники. Відомо, що зараз Кремль надзвичайно зацікавлений у тому, щоб помаранчева коаліція не відбулася. І вони намагаються працювати з окремими представниками помаранчевого табору, пропонуючи їм будь що, аби тільки ця помаранчева коаліції не була створена”.

Отже загальна ситуація лишається такою: Партія регіонів блокує сесійну залу з 27 червня. Первісно вони вимагали обирати спікера таємним голосуванням і не погоджувалися з розподілом парламентських комітетів. Поступово апетити регіоналів зростали і що вони завтра вимагатимуть від коаліції “затанцювати”, за словами бютівця Турчинова, передбачити непросто.
XS
SM
MD
LG