Доступність посилання

ТОП новини

Чи заговорить Одеська обласна Рада на одинадцяти мовах?


Петро Каландирець Одеса, 5 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Статус російської мови в Одесі все ж змінився. Хоча депутати Одеської обласної Ради не підтримали пропозицію фракції Натальї Вітренко про оголошення російської мови так званої „регіональної” – її статус все ж зазнав змін.

Відтепер російська мова на Одещині у якості мови міжнаціонального спілкування може застосовуватися у діловодстві, судових органах, владних кабінетах - повідомив кореспонденту радіо „Свобода” Голова Одеської обласної Ради Микола Скорик.

У сьогоднішньому рішенні обласної Ради міститься і пункт про те, що наступного року з бюджету профінансують необхідні витрати – наприклад, на видавництво офіційних російськомовних бланків.

Тут автори документу посилалися на ратифікацію Україною Європейської хартії регіональних мов.


Пояснюючи законність рішення обласної Ради на мовну тему Микола Скорик чомусь згадав про Південно Африканську республіку.

За його словами, „Є така гарна країна – Південно Африканська республіка де одинадцять державних мов, а Президент читає клятву власному народові на одинадцяти мовах... І нікому від цього гірше не стає”.

Микола Скорик не проти подібних нововведень і у Одеській обласній Раді...

Голова Одеської облради вважає, що в регіоні російська мова має проблеми з розвитком, щоправда жодного конкретного прикладу не навів. Натомість він застеріг від „нав’язуванням” української мови.

А переважно російськомовні програми місцевого ФМ-радіо і телеканалів Микола Скорик пояснив низьким рівнем їхньої підготовки. І додав: „коли вмикаєш деякі канали, які транслюють української мовою, нажаль немає бажання їх далі дивитись...”

Депутати Одеської облради вирішили звернутися і до Верховної Ради України з проханням прискорити прийняття Закону „Про мови в Україні” у новій редакції.

Мовне протистояння особливого загострення набуло біля стін будинку обласної Ради. Учасники пікету розділилися тут на два табори.

Прихильники украінської мови в Одесі
Одеські комуністи за підтримки проросійської організації „Єдіноє отєчєство” вимагали надати російській мові статус регіональної.

Один із захисників російської мови, колишній депутат обласної Ради, а нині перший секретар Овідіопольського райкому КПУ Ігор Таушанов нагадав, що депутати Ради у 95-му році вже ухвалювали рішення щодо статусу російської мови в Одеській області. Потребу ж знову ухвалити (практично, аналогічне) рішення товариш Таушанов пояснив зовсім не лінгвістичними причинами:

„Для того щоби привести до ладу цю бандитську владу. Ось і все. Щоби їх поставити їх на місце”.

Представники обласних організацій Християнсько-Демократичного Союзу, товариства „Просвіта”, Народного Руху України, Української Народної Партії, Братства колишніх вояків ОУН УПА вимагали не змінювати статус російської мови і нарешті звернути увагу на необхідність відродження української мови в регіоні.

Голова Одеської обласної організації „Просвіта” Галина Дольник повідомила, що у відповідь на такі ініціативи рад Півдня і Сходу України „Просвіта” відкрила у обласному центрі безкоштовні курси української мови.

Прихильники украінської мови в Одесі
Галина Дольник: „Ми дуже раді, що на курси прийшли люди, які приїхали з Росії. Вони хочуть вчити українську мову. „Просвіта” буде популяризувати і українську книжку, працювати з молоддю. Будемо звертатися за допомогою, у реалізації конкретних проектів, і до влади”.

Також сьогодні депутати Одеської обласної Ради хоч і відмовилися оголошувати регіон „територією без НАТО” , але звернулися до Верховної Ради України і висловили „глибоку стурбованість з приводу дій спрямованих на вступ України до НАТО”.
XS
SM
MD
LG