Доступність посилання

ТОП новини

Купальська ніч української політики: стратегія виживання чи катастрофа?


           Слухайте:

Гості Свободи: народні депутати Павло Жебрівський (“Наша Україна”) та Віталій Хомутинник (Партія регіонів).

Кирило Булкін: Ви слухаєте “Вечірню Свободу”, у студії ведучий Кирило Булкін, вітаю вас. Сьогодні наша тема – Купальська ніч української політики: стратегія виживання чи катастрофа?

Ведучий: Кирило Булкін
Гостями студії є народні депутати Павло Жебрівський (“Наша Україна”) та Віталій Хомутинник (Партія регіонів). Наш телефон 490-29-05, чекаємо на ваші дзвінки, шановні слухачі.

Ну а зараз переходимо, власне, до теми. Про те, які представники нечистої сили (чи іншого потой- або поцейбічного чинника) впливали на українську політику перед купальською ніччю, невтаємничені можуть лише здогадуватися.

Що відомо напевне – так це результат: Олександр Мороз на посаді спікера, руйнування попередньої коаліції і переформатування більшості й опозиції у Верховній Раді. Чим була розіграна 6-го червня в українському парламенті комбінація: втіленням стратегії виживання чи катастрофою? Свої погляди на це зараз викладуть наші гості.

А перше моє запитання: що стало визначальним чинником у тому, що сталося вчора? Помилки “Нашої України” та БЮТ, хитро продумана комбінація Соціалістичної партії? Прошу сказати, що було визначальним у тому, що відбулося вчора? Отже, ваші варіанти. Прошу, пане Жебрівський. Павло Жебрівський: Я думаю, симбіоз, тобто бажання Партії регіонів сформувати більшість у Верховній Раді та прагнення Мороза стати спікером. Тобто таємне бажання понад усе. Оце і призвело до того, що відбулася ця коаліція, відбулося вчорашнє голосування і обрання Мороза спікером парламенту.

Кирило Булкін: Дякую. Пане Хомутинник?

Віталій Хомутинник: На мою думку, бажання якомога швидше створити коаліцію, призначити виконавчу гілку влади та почати працювати і виконувати ті обіцянки, що лунали в період виборчої кампанії.

Було достатньо часу у БЮТу, “Нашої України”, інших сил, щоби створити коаліцію в іншому форматі. Але пройшло три місяці, і не було ухвалене жодне рішення...

Кирило Булкін: Але ж коаліція була створена врешті-решт за три місяці!

Віталій Хомутинник: Але вона не дуже довго проіснувала. І ми взяли відповідальність за майбутні дії влади на себе.

Кирило Булкін: Видання “proua.com”, стаття “Павлік Мороз”: “Найкращу оцінку “найморальнішому українському політику” дав впливовий депутат фракції “Регіонів”, який висловив своє враження від здійсненої силами Партії регіонів та СПУ угоди: – “Ми, звісно, задоволені: утерли носа “помаранчевим” плюс з’явилися великі перспективі на майбутнє. Але вони! Скажу чесно: подібного (далі нецензурне слово) в політиці я не бачив жодного разу! Це щось!”

У які практичні наслідки може вилитись презирство Партії регіонів до нинішніх ситуативних союзників?

Віталій Хомутинник: Жодного протистояння немає. Особисто я поважаю позицію Мороза хоча б за те, що він відверто сказав про те, що в країні не може повторитися ситуація, яка була у 2005 році, коли Тимошенко і Порошенко не тільки розвалили ту більшість, а спричинили кризову ситуацію в країні.

Ця ситуація неодмінно повторилися б через місяць, два чи три. Мороз передбачав це, і зробив, я вважаю, правильний крок.

Слухач: За що Вінський, за три хвилини свого виступу із парламентської трибуни Олександра Мороза із сивого перетворив у блондина? За те, що новоспечений спікер виконує обіцянки Ющенка відокремити бізнес від влади? Адже Порошенко, колишній претендент на посаду голови Верховної Ради бізнесмен...

Павло Жебрівський: Я б не хотів відповідати за Йосипа Вінського, але мені не подобається теза, що бізнесмени є лише у “Нашій Україні”.

Хочу зазначити, що на квадратний метр фракції Партії регіонів набагато більше бізнесменів, аніж у “Нашій Україні”. Це некоректне питання щодо відділення бізнесу від влади. Мороз навпаки пішов у олігархічне середовище Партії регіонів.

Кирило Булкін: Про бізнес питання до Віталія Хомутинника. Чи можете Ви спростувати або підтвердити інформацію, яка з’явилася сьогодні в Інтернет-виданні “Оглядач”, про те, що між Партією регіонів і Соціалістичною партією було досягнуто домовленість про передачу частини активів Ринатом Ахметовим Маріупольському меткомбінату імені Ілліча?

Таким чином, стверджує видання, буде фактично створено замкнений виробничий цикл, з’явиться нова потужна фінансово-промислова група, що використовуватиме нові можливості фракції соціалістів у парламенті.

Віталій Хомутинник: Це безумовно чутки. Якщо йдеться про Маріупольський меткомбінат імені Ілліча, то є Бойко Володимир Семенович, є трудовий колектив, який сьогодні є власником цього комбінату. Тому ці всі чутки “від лукавого”, і не треба на це витрачати час.

Слухач: Питання до Павла Жебрівського. Коли раніше прем’єром був Віктор Янукович, з бюджету зникли близько 100 мільярдів гривень. Як повернути ці кошти?

Павло Жебрівський: Це питання до правоохоронних органів. У нас пан Луценко, представник соціалістів, відповідає за Міністерство внутрішніх справ, пан Турчинов відповідав за СБУ, тож я думаю, що це питання в першу чергу до них.

Я не пам’ятаю про сто мільярдів, говорилося про сім мільярдів, така була дірка у бюджеті. Я думаю, що слова Януковича, що сьогодні всі все розікрали, а він такий “білий і пухнастий” не відповідають дійсності. Тому що “беспрєдєл”, який був за Януковича, пам’ятають усі.

Віталій Хомутинник: По-перше, було перевиконання бюджету, це всі чітко пам’ятають, що вперше було перевиконання бюджету саме у 2004-му році. По-друге, був ріст ВВП – найвищий за всі роки незалежності, була експортно орієнтована наша країна, був ріст заробітної плати, впроваджувалися реформи: податкова, пенсійна та багато чого іншого.

Кирило Булкін: А зараз я пропоную невеликий радіо-театр – мої колеги озвучили деякі з дописів, що з’явилися в Інтернеті після вчорашніх подій. Це з обговорень на “Українській правді”. Потім запропоную вам прокоментувати, а зараз слухаємо, що пишуть люди.

Дописувач: Напевне скоро будуть перевибори ВР.

Дописувач: Треба просто зібрати Конституційний Суд, відмінити дурнувату морозівську політреформу і голосувати ситуаційною більшістю в парламенті, без будь-яких коаліцій... Мороза - в смітник історії.

Дописувач: Тепер може повторитися історія, що сталася в Росії в 1993 році. Ющенко розпускає (якщо рішучості вистачить) парламент (Конституційного Суду нема, тому нема де й опротестовувати це його рішення), але Мороз не виконує цього наказу. Оскільки в руках Ющенко силові міністерства, то він може використати їх для розгону Верховної Ради. І знову танки на вулицях, але вже не Москви, а Києва.

Дописувач: Було б непогано. Але Ющенко на це не піде. Занадто слабкий.

Дописувач: Мороз переграв усіх. Та чи не переграв він сам себе? Зрадників не люблять ніде! Так що Мороз не має політичного майбутнього!

Дописувач: А хто сказав, що Морозу не по барабану так зване "політичне майбутнє"? У нього є влада ЗАРАЗ і тут. А що буде потім... Ну буде на пенсії писати віршики для Кучми, а той співатиме їх йому вечорами у Кончі Заспі під гитару. Напишуть книжечку "Мороз - не Тимошенко". Чим погане майбутнє?

Кирило Булкін: Отаке пишуть дописувачі форуму “Української правди”. Короткі коментарі ваші. Пане Хомутинник.

Віталій Хомутинник: Те, що стосується перевиборів, я переконаний, що нам вистачить тижня майбутнього для того, щоб виконати ті рішення, які належить зараз виконати опозиції, тобто сформувати владу, у першу чергу, прем’єр-міністра. Можливо, Президент буде затягувати, він має 15 днів. Але це буде 2 тижні – це вже не 3 місяці. Тому про перевибори, я думаю, не варто говорити. Все решта, про Мороза... Я не хотів би далі у цю дискусію втручатися.

Кирило Булкін: Пане Жебрівський, можливий варіант із перевиборами через те, що Президент може знайти якісь юридичні підстави для того, щоб парламент розпустити?

Павло Жебрівський: Підстави завжди є, для того існують юристи, щоб знайти такі підстави. Якби було бажання у Президента та й у багатьох депутатів, то перевибори відбулися б. Хоча в принципі, правові колізії з цього приводу існують, і це все можливо. Що стосується Мороза, багато сказано і дуже багато правдивого.

Кирило Булкін: Це був форум “Української правди”, де в більшості симпатики, скажімо так, помаранчевих сил. А ось деякі цитати з донецьких сайтів, де більше симпатиків інших сил. Там зазвичай пишуть російською мовою – я прочитаю сам мовою оригіналу і попрошу прокоментувати, зокрема, пана Хомутинника.

Наприклад таке:

“Ну нет никаких "украинцев". Таких и Шевченко не знал. Есть русские, территориально живущие на Украине. Со своим диалектом”.

Або таке:

“Когда-то украинский, равно как и русский народ считал своим. Однако ныне тех, кто живет от львова до полтавы (саме так! З маленької літери! – С.Г.) не считаю своим народом. Ныне мова для меня язык агрессора, и с вашими натовскими штучками попробуйте доказать обратное?”

Терміни щодо українства теж не буду відтворювати в ефірі. У мене таке до Вас, пане Хомутинник, запитання. Партія регіонів говорить про об’єднання України. Водночас було заявлено вустами Вашого лідера про те, що ніколи Партія регіонів не здасть інтересів своїх виборців. Як оці інтереси, скажімо так, цей шматочок, який я зачитав, поєднується?

Віталій Хомутинник: Давайте ми емоційні інтереси і програму партії, наші обіцянки трохи відокремимо. Є наша позиція: позиція щодо НАТО, щодо російської мови, щодо економічних питань, щодо соціальних питань, зовнішньоекономічної діяльності – всі ці наші програмні тези будуть виконуватися.

І саме виконання цих програмних тез зможе забезпечити стабільність в державі, та через деякий час такі думки людей почнуть зникати, тому що буде в країні зростання заробітної плати, економіки, розпочнуть втілюватися в життя ті програми, які ми набудовували із Російською Федерацією, будуючи Єдиний економічний простір і багато-багато іншого.

Павло Жебрівський: Я пам’ятаю, як один шахтар розповідав, що дайте нам кілограм ковбаси, щоб ковбаси було вдосталь у 90-х роках, і ми забалакаємо українською мовою. Пам’ятаєте, ще Верховна Рада у радянські часи була.

Кирило Булкін: Я пам’ятаю пісню Сестрички Вікі: “Ковбаса чи калбаса, аби вона була”.

Павло Жебрівський: Тобто це те, що зараз пропонує українцям пан Хомутинник. Але я думаю, що те, на чому спрацювала Партія регіонів на східній Україні – на образі ворога-українця в очах українців. Це їм не проститься ніколи.

І той розподіл, який вони зробили, та ненависть, якою зараз “виливають” на сайті, про який Ви говорите – тут серйозно потрібно працювати і потрібно відкинути амбіції. Треба працювати над українством і зокрема на східній Україні.

Кирило Булкін: Мені залишається лише нагадати, що тему: “Купальська ніч української політики: стратегія виживання чи катастрофа?” обговорювали ведучий Кирило Булкін і гості програми: народні депутати Павло Жебрівський (“Наша Україна”) та Віталій Хомутинник (Партія регіонів).

Дякую вам за участь у програмі! Ми такі зворушливі теми обговорювали, що залишається лише якусь пісню поставити – за якоюсь такою дивною асоціацією... Тож Анатолій Матвійчук завершує нашу програму, Говорить радіо “Свобода”.

Анатолій Матвійчук (пісня):

Ой, жабо, жабо, У тебе клешні, як у краба! У тебе зуби, наче вила. Скількох ти, жабо, задавила!

Ой, жабо, жабо, Багато хочеш ти, нахабо! Даремно, жабо, ти лукавиш – Мене ти, жабо, не задавиш...

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG