Доступність посилання

ТОП новини

Олег Рибачук назвав умови, за яких Президент не вноситиме кандидатуру прем’єра від нової коаліції


На зустрічі з представниками іноземних ЗМІ голова Секретаріату Президента дав оцінку останнім політичним подіям.


На зустрічі з представниками іноземних ЗМІ голова Секретаріату Президента дав оцінку останнім політичним подіям.

7 липня, три парламентські партії СПУ, КПУ та Партія регіонів створили нову Антикризову коаліцію і висунули єдиним кандидатом на посаду прем’єра Віктора Януковича. За день до цього спікером Верховної Ради був обраний Олександр Мороз за підтримки названих сил.

За словами Олега Рибачука, Президент Ющенко не вноситиме до Верховної Ради нову кандидатуру прем’єра, допоки не буде сформований Конституційний Суд і нова коаліційна угода не передбачатиме реалізації президентського курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію.

Олег Рибачук:

“Президент України подаватиме кандидатуру прем’єра від коаліції лише після того, як переконається, що коаліція виконуватиме програму Президента. Віктор Ющенко постійно говорить про те, що він не допустить зміни внутрішньої та зовнішньої політики країни, національної політики. Президент приділятиме дуже багато уваги саме програмі коаліції”.

За Конституцією, глава держави за пропозицією коаліції депутатських фракцій вносить подання про призначення Верховною Радою прем’єра у 15-денний термін від моменту надходження такої пропозиції.

Іншим принциповим питанням у процедурі затвердження голови уряду Олег Рибачук називає розблокування роботи Конституційного Суду:

“Президент неодноразово наголошував, що до подання кандидатури прем’єра, він хоче бачити Конституційний Суд, що працює”.

Згідно із домовленостями, яких досягли лідери 5 парламентських політичних сил для розблокування роботи Верховної Ради суддів Конституційного Суду мають привести до присяги не пізніше 24 липня.

Олег Рибачук також прокоментував можливий сценарій розпуску Президентом законодавчого органу. У разі, якщо це відбудеться, переконує пан Рибачук, “Наша Україна” і БЮТ наберуть на перевиборах не менше голосів, ніж на попередніх.

“Я б прогнозував жорстку політичну кампанію і зникнення з політичної сцени тих партій і тих сил, які заради отримання посад чи портфелів погодилися на дуже не природню з точки зору ідеології коаліцію”.

“Можна прогнозувати, що з’являться нові обличчя у “помаранчевих”, що “помаранчеві” винесуть уроки із минулої кампанії і будуть займатися не стільки топтанням на електораті один одного, боротьбою один з одним (я маю на увазі тут абсолютно предметно БЮТ та “Нашу Україну”)”, – зазначив Олег Рибачук.
XS
SM
MD
LG