Доступність посилання

ТОП новини

Протистояння у Бахчисараї: мусульмани не хочуть, щоб на кістках їхніх предків був базар.


Володимир Притула Сімферополь, 11 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму триває протистояння репатріантів і працівників ринку у Бахчисараї. Сьогодні майже тисяча кримських татар заблокували вхід до міського базару у центрі колишньої столиці Кримського ханства. Вони вимагають закриття ринку, заявляючи, що він розташований на старому мусульманському кладовищі, відомому, як святе місце Азізлер.

Мітинг, скликаний регіональним меджлісом на захист святого місця Азізлера, тривав сьогодні із самого ранку.
Порожній ринок на колишньому кладовищі.
© RadioSvoboda.Ua
Пристрасті у цій багаторічній історії завирували з новою силою минулої п’ятниці, коли адміністрація ринку розпочала земельні роботи довкола розташованої тут гробниці хана Мухамеда Гірея. У суботу поруч навіть відбулася сутичка між репатріантами та охоронцями ринку.

Кримські татари уже кілька років домагаються перенесення ринку на інше місце, оскільки він розташований на давньому святому місці Азізлер. Каже місцевий краєзнавець Ідрис Асанін: “Це місце називалося місцем поклоніння і місцем зцілення. Тут молилися, у духовному сенсі відновлювали своє здоров’я. Це таке святе місце”, - за словами Ідриса Асаніна, тут була мечеть, нині зруйнована, і дюрбе – ханська гробниця, що збереглася, а довкола – велике мусульманське кладовище, зруйноване у 1928 році.

Учасники мітингу заявили, що наполягатимуть на негайному звільненні святого місця від торговців: “Цей закон слід сьогодні застосувати і ринок звільнити! Якщо ж ні, то я вас закликаю залишатися тут стільки, скільки буде потрібно – тижні і місяці! Нікому не розходитися!”, - учасники мітингу кажуть, що чергуватимуть тут і вночі.

Гробниця хана Мухамеда Гірея в оточенні "Беркуту", Бахчисарай.
Водночас, на ринку перебуває близько трьохсот торговців та охоронців – останні налаштовані рішуче та агресивно, вони вигукували образи на адресу кримських татар та провокували правоохоронців. Молитву муфтія за упокій душ похованих тут мусульман вони зустріли свистом і криками “Гіп-гіп, ура!”

Обидві сторони розділили кілька сотень бійців спецпідрозділів “Беркут” і “Барс”. Представники кримського главку міліції повідомили, що для забезпечення порядку тут задіяні близько тисячі правоохоронців.

Ринок не працює з п’ятниці, але торговці кажуть, що не хочуть його покидати і бачуть вирішення конфлікту таким чином: “Залишитися нам і працювати. Ми нікуди не підемо, а чому ми маємо йти?! Ми працюємо за законом, платимо патент, податки платимо! Чому ми маємо все кинути і піти – тому що їм захотілося?”

Тож конфлікт у Бахчисараї триває, хоча власники ринку, представники влади і меджлісу розпочали переговори.
XS
SM
MD
LG