Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Плати, студенте!


Київ, 11 липня 2006 року. “Хабарі брали, беруть і будуть брати”. Ця фраза давно вже стосується більшості сфер нашого життя. Одними з тих, хто мають пам’ятати про неї особливо є абітурієнти. Часто для вступу до вузу важливі не стільки знання, скільки товщина гаманця. І сьогодні ми поговоримо про те, чи борються в Україні з корупцією в освіті? Яка тут роль не лише правоохоронців та чиновників, а й викладачів та самих студентів? Отже - це “Звуки життя” - “Плати, студенте!” З вами – Олександр Лащенко.

Аби ви мали краще уявлення, які перешкоди змушені долати абітурієнти на шляху до вузу, кореспондентка “Звуків життя” Наталка Коваленко завітала до одного зі столичних інститутів та поспілкувалася із претендентами на студентство.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Що робити, якщо заплатити хабара ви не можете, або не хочете, а з вас все-таки вимагають гроші! Не треба забувати про дива техніки - диктофон є у кожній сучасній мобілці... Записати розмову і йти до міліції - радить Олександр Дердієв, заступник начальника Управління боротьби з економічними злочинами МВС України.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

"Скоріше малограмотний віслюк потрапить до університетської аудиторії, ніж новий Кант стане доктором філософії" - так кажуть італійці про їхню вищу освіту. Найпопулярнішою формою корупції в італійських університетах є те, що в Україні називається "блат". Коли впливова людина - італійською - "падріно" - замовляє слівце за майбутнього студента. Як це відбувається – докладніше розповідає кореспондентка Радіо Свобода в Римі Наталка Кудрик.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Якщо не панацеєю, то принаймні реальним кроком у боротьбі з підкупом при прийомі до вузів може бути тестування. Адже комп’ютер хабарів не бере. І українських потенційних студентів тепер тестують. Щоправда не всіх, а лише кожного десятого. Як просуваються нові для України тестові технології, розповідає директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Ярослав Болюбаш.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG