Доступність посилання

ТОП новини

Іноземні інвестори скуповують українські банки.


Оксана Гребіневич Київ, 19 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Вже більше року іноземний інвестор активно скуповує українські банки. Що до цього спричиняє і чого нам чекати від іноземців?

За кілька найближчих років перша десятка рейтингових українських банків стануть іноземними, а їхня вартість зросте – прогнозують експерти.

Український банк “Мрія” купив російський “Внешторгбанк”, “Аваль” – австрійська банківська група Raiffeіsen International, “Ажіо” – шведська група SEB. Французи BNP Pariba (Бі/еН/Пі Паріба) придбали “Укрсіббанк”. Готують до продажу “Укрсоцбанк”, яким зацікавився італійський Banka Intesa, а також “Райффайзенбанк Україна”, до якого небайдужими виявився угорський OTP Bank. Підвищену зацікавленість іноземців українськими банками пояснює головний редактор журналу “Світ грошей” Юрко Гончаренко:

“Останні два роки інвестори дуже агресивно скуповують українські банки. Головною передумовою цього процесу стало те, що банки пішли до населення і назбирали близько 50 млрд грвн. заощаджень населення. Ця цифра, яка є відкрита, яка є актуальна позначає для інвесторів перспективність нашого ринку і ми одразу перестали бути країною бідною і неплатоспроможною. Оскільки ці гроші білі, приваблюють інвесторів.”

До того ж в Україні у порівнянні із західними країнами дуже дорогі кредити й водночас, неймовірний попит на ці кредити. Але при величезній прибутковості українського банківського бізнесу українські власники все ж погоджуються на продаж. Ситуацію коментує експерт з банківської системи Сенгаленського університету Віталій Новіков:

“Ринок дійсно дуже привабливий і прибутковий, але щоб залишитися на цьому ринку треба розуміти, що коли твої конкуренти пропонують нові послуги, коли ціни ідуть до низу за рахунок того, що приходить більше банків і можуть працювати ефективніше, ніж існуючі. Виникає стратегічне бачення у власників банків, що вони можуть не витримати конкуренції з тими іноземцями, які прийдуть.”

Те, що із приходом іноземного інвестора в банківську сферу кредити стануть дешевшими, погоджуються не всі. Адже надзвичайний попит не дозволяє конкурувати банкам. А ось чого ми можемо очікувати, то це швидше більшої стабільності на банківському ринку, прозорості і зрозумілості послуг для звичайного українця.

Водночас на інвесторів чекає й певна небезпека. Говорить Юрко Гончаренко:

“Обов’язково в Україні відбудеться і криза неповернень кредитів, така яка відбулася свого часу в Польщі. Населення перевищує оцінку своїх власних можливостей по погашенню кредитів. Коли ця криза відбудеться, а вона просто не може не відбутися, бо це закономірний етап розвитку будь-якого фінансового ринку. Після цього ціна на українські банки буде дуже суттєво відкоригована інвесторами і власним ринком.”

То ж треба добре поміркувати, перед тим як брати кредит, чи спроможні ми його вчасно повернути.
XS
SM
MD
LG