Доступність посилання

ТОП новини

Економічні показники уряду Юрія Єханурова за перше півріччя 2006 року.


Тетяна Ярмощук Київ, 19 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Чинний український уряд спочатку був відправлений у відставку Верховною Радою після січневих газових угод, а потім, у травні, сам склав повноваження перед новою Верховною Радою. Дотепники називають його урядом виконуючих обов’язків і саме час з’ясувати, як же він ці обов’язки виконував. Бо якраз сьогодні Міністерство економіки оприлюднило звіт економічних показників за перше півріччя 2006 року.

За перше півріччя ВВП в Україні зріс на 5 %. Це майже на відсоток більше, ніж торік. Виробництво промислової продукції за цей час збільшилося більш ніж на три з половиною відсотки. Про це йдеться у звіті показників економічного розвитку України за перше півріччя 2006 року. Найбільші досягнення Мінекономіки відзначило у машинобудуванні, металургії та харчовій промисловості. Негативно на динаміку розвитку української економіки впливали нафтопереробна галузь та виробництво коксу. Що означають ці показники?

Колишній міністр економіки, депутат від Блоку Юлії Тимошенко Сергій Терьохін оцінює їх позитивно:

“Статистика, це не є оцінка влади, це оцінка багатьох факторів, які впливають на зростання, або падіння економічних індексів. Як правило, у літні періоди ціни падають, наступає період дефляції. Так було в минулому році, так було в позаминулому році. Те, що ВВП зріс на 5 % – це теж непоганий показник, зважаючи на нестабільність світових параметрів нафти на світових ринках, і напруженість на ринках металу та хімії”.

Водночас, пан Терьохін зазначає, що проблеми почнуться у другому півріччі, коли підприємства почнуть готуватися до зміни цін на газ.

Прийнятними називає показники і представник Партії регіонів доктор економічних наук Олексій Плотніков. Він однак воліє ставитися до них обережно:

“Дійсно, і у червні, і у травні покращилися показники і по ВВП, і по інфляції. Але знову ж таки, це сезонні речі. У травні це деревообробна промисловість дала дуже високі показники зростання. Тобто, поки що це не є показниками, які б характеризували все те, що позитивно національній економіці. Я б не хотів би робити якихось надзвичайно позитивних висновків, враховуючи те, що оприлюднило Міністерство економіки зараз”.

Опитані Радіо Свобода перехожі на київських вулицях не те, щоби лають урядову працю, але й захвату від неї не демонструють:

-

Жити стало краще, жити стало веселіше... Та ні, навпаки, ціни зростають, куди ж там краще. А зарплата не збільшується.

-

Так щоб із початку року якось покращилося життя в матеріальному сенсі, то я б сказала, що взагалі не покращилося, і не погіршилося, залишилося без змін. Нічого з продуктів харчування не подешевшало, це однозначно, навіть є продукти, які дещо подорожчали.

- Зарплата стоїть на одному місті, і пенсія на одному. Що мені пенсію підвищили, чи що? Підвищилися ціни на електроенергію, на газ...
XS
SM
MD
LG