Доступність посилання

ТОП новини

“Два Віктори, одна Україна”


Тетяна Ярмощук Київ, 21 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Полишивши залу парламенту до 25 липня, БЮТівці сьогодні знов з’явилися під куполом Верховної Ради, щоб провести відкрите засідання фракції, під час якого оприлюднили відкритий листа до Президента Ющенка.

“У Президента України сьогодні є лише два шляхи. Або 25 липня дострокова припинити повноваження Верховної Ради, і, спробувати врятувати Україну, або здатися. Визнати, що Майдан був помилкою, сподівання мільйонів людей на побудову нормальної країни – ілюзією. Та подати кандидатуру Януковича на затвердження Верховної Ради.” мовиться у відкритиому листі.

Янукович – це зрада

Якщо Віктор Ющенко таки подасть кандидатуру Віктора Януковича на розгляд Верховної Ради, БТ розцінюватиме це, як масштабну зраду. Гасло “Два Віктори – одна Україна”, яке висунув Євген Кушнарьов, а потім підхопив Олександр Мороз, БЮТ назвав абсурдним.

Водночас, у парламентських стінах, лише на іншому поверсі, представники антикризової коаліції і “Наша України” займалися законотворчістю. ·

Ратифікували Європейську соціальну хартію, ·

угоду про першочергові заходи щодо захисту жертв збройних конфліктів, ·

факультативний протокол до Конвенції проти катувань...

Не опозиція, а меншість

Більшість членів “Нашої України” не поділяють позицію Блоку Юлії Тимошенко. А до своєї заявленої опозиційності нашоукраїнці ставиться по-філософськи. Воліючи називати себе не опозицією, а меншістю.

Борис Беспалий стверджує, що “Наша Україна” ніколи переговорів з Януковичем не вела. Команда Президента в державі не може бути в опозиції. Це повна дурниця констатує депутат і запевняє, що НУ об’єктивно є у меншості у Верховній Раді.

“Два роки тому ми були в опозиції до антинародного режиму Кучми. Сьогодні ж влада в Україні реально розподілена: є президент, є уряд, є Верховна Рада”, нагадує Борис Беспалий.

Питання Радіо Свобода про можливість участі нашоукраїнців у новому уряді панові Беспалому здалося некоректним. Він на нього не відповів.

Регіонали хочуть Кінаха, Яценюка та Єханурова

А Володимир Зубанов з Партії регіонів не вважає це питання підступним. На його думку в “Нашій Україні” є достатня кількість фахівців, які працювали в уряді півтора року. Вони можуть допомагати вирішувати питання, оскільки вже знають сьогоднішню ситуацію.

Пан Зубанов запевняє, що перемови та консультації між нашоукраїнцями та регіоналами тривають і каже, що у майбутньому уряді Партія регіонів хоче бачити Анатолія Кінаха, Арсенія Яценюка та Юрія Єханурова. Самміт СНД в ресторані Причал

Тим часом Віктор Ющенко вирішив скасувати п’ятничну поїздку до Москви на самміт країн СНД. Його речниця Ірина Геращенко таке рішення глави держави пояснює бажанням президента у ці складні дні залишатися в Україні.

Директор міжнародних програм Центру імені Разумкова Валерій Чалий каже, що їхати в Москву без готовності до ключової зустрічі з російським президентом, не варто. Окрім того, самміт планується неформальний, і, до речі те, що президенти зустрінуться у ресторані “Причал”, багато про що говорить в перспективах Співдружності.

Найскладніший напрямок зовнішньої політики України – це російський напрямок, наголошує Чалий. Причини тут двосторонні. Не вдалося встановити нового якісного діалогу з Росією. І сьогодні пауза у стосунках між Україною та Росією, наявна” підкреслює аналітик.

Для роздумів над кандидатурою прем’єра-Януковича у Президента залишається ще 12 днів. Причому в кулуарах Верховної Ради подейкують, що кандидатуру голови уряду на розгляд парламенту Віктор Ющенко може внести вже у понеділок. Спікер Мороз задля цього навіть готовий провести засідання у несесійний день.
XS
SM
MD
LG