Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса про політичну кризу в Україні


Наталія Вікуліна Брюссель, 21 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) Європейська преса приділяє увагу політичним подіям в Україні. Оглядачі розмірковують над причинами кризи, прогнозують, що можливе призначення Віктора Януковича прем’єр-міністром означало б кінець проєвропейського курсу України.

«Ющенко в ізоляції» - під таким заголовком надруковано статтю в німецькій газеті «Франкфуртер Рундшау». Видання вважає, що українцям уже досить нерішучості президента. « Минає 4 місяці після парламентських виборів, а в Києві ще досі не призначено прем’єра, нині очікується повернення екс-прем’єра Януковича. Тим, що програв у коаліційному покері, є нерішучий президент Ющенко: він своїми маневрами перевів свою партію в ізоляцію»,- пише «Франкфуртер Рундшау».Німецьке видання зазначає, що виснажена публіка вже втомилася від коаліційного театру. За даними газети, ціна за один день роботи демонстранта впала від 100 до 50 гривень, а опитування вказують на дедалі меншу готовність до нових виборів: через півтора року після Помаранчевої революції в країні настає протверезіння. Видання пише, що хоча Ющенко погрожує новими виборами, навряд чи він тріумфує, адже за період після виборів «Наша Україна» втратила третину прихильників, а Блок Юлії Тимошенко і Партія регіонів можуть сподіватися на міцну підтримку.

Бельгійська газета «Ля Лібр Бельжік» ставить питання, чи стане Віктор Янукович прем’єр-міністром України. Видання пише, що Янукович був обережно оптимістичним, коли у четвер президент Віктор Ющенко розглядав його кандидатуру. «Я бачив в очах президента велике бажання об»єднати наші зусилля, і мені цього достатньо»,- наводить бельгійська газета слова кандидата на пост прем’єра України.

Доволі велику статтю присвячує Україні європейський тижневик «Нью Юроп». У матеріалі під заголовком «Насувається криза, оскільки проросійський табір збирається керувати» часопис аналізує політичну ситуацію в Україні. «Хронічний політичний затор в Україні, здається, перетворюється на конституційну кризу, оскільки проросійські парламентські фракції, які давно критикують НАТО і Євросоюз, збираються очолити наступний уряд колишньої радянської республіки»,- пише «Нью Юроп». На думку тижневика, якщо Янукович і його союзники створять правлячу коаліцію, це в найгіршому випадку означало б кінець омріяного Ющенком проєвропейського курсу для України.
XS
SM
MD
LG