Доступність посилання

ТОП новини

Чи зможуть багатонаціональні миротворчі сили стабілізувати ситуацію на півдні Лівану?


Василь Зілгалов Прага, 24 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Чи зможуть міжнародні миротворці принести мир південному Лівану? Саме це пропонує генеральний секретар ООН, а вчора Ізраїль вперше підтримав таку ідею, щоправда, з певними передумовами.

Перш за все, слід нагадати, що в Лівані вже сьогодні перебуває 2 тисячі миротворців ООН. Ба більше: такі миротворці там уже чверть століття. Але вони не змогли попередити кровопролиття, яке розпочалося у регіоні два тижні тому. Ось як це пояснює речник тимчасових сил ООН в Лівані Мілош Струга:

"Сили ООН не мають повноважень примусу і ніколи не мали, ще від першого вторгнення ізраїльських військ у Ліван в 1978 році. Ми не мали повноважень примушувати жодну зі сторін, Рада безпеки нам ніколи не давала таких повноважень. І друге, наш мандат головним чином полягає у спостереженні за ситуацією, наша функція - спостерігати і доповідати, що відбувається. Це головне наше завдання". Критичність ситуації в регіоні, коли гине маса людей, змушує світ шукати ефективніші шляхи впливу на ситуацію в Лівані. І от минулого тижня генеральний секретар ООН і британський прем’єр Тоні Блер запропонували збільшити і посилити багатонаціональні сили в Лівані. У неділю керівник зовнішньополітичного відомства Ізраїлю Ціпі Лівні вперше підтримала таку ініціативу:

"...Ми могли б підтримати ідею ефективних сил, котрі допомогли б владі Лівану реалізувати вимоги і резолюцію ООН щодо порядку розформування Хезболли, виведення її сил з півдня Лівану і недопущення їх повернення сюди в майбутньому". Міністр оборони Ізраїлю Амір Перетц висловив сподівання, що нові сили миротворців будуть під егідою НАТО або держав ЄС. Але й тут виринають проблеми. Адже НАТО зараз готується до складної місії в Афганістані і неясно, чи матиме ресурси для нової близькосхідної місії. До кінця липня Альянс має перебрати контроль за безпекою півдня Афганістану, якраз у той час як там активізувався Талібан.

Оглядачі прогнозують, що Рада безпеки ООН проголосує за нові миротворчі сили для Лівану, але неясно, хто пошле туди свої війська. Справа в тому, що провідні європейські країни нині проводять делікатні переговори з Іраном, який активно підтримує “Хезболлу”. Лондонський експерт з близькосхідних питань Неіл Квіллан в інтерв''ю Радіо Свобода:

“Британія, Франція і Німеччина, якщо їх залучити до цього, то це ускладнить справи з Іраном. Це треба робити надзвичайно обережно, тому що ці три країни мають ліпші відносини з Іраном, ніж інші європейські держави ".

Тим часом міжнародні консультації щодо нових миротворчих сил для півдня Лівану продовжаться в Римі 26 липня.
XS
SM
MD
LG