Доступність посилання

ТОП новини

Польща надалі буде адвокатом України в світі, готова до посередництва у переговорах із усіма українськими політичними силами


Єва Поштар Варшава, 24 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Наш голос про європейські прагнення України слухають із певним нетерпінням, президент Польщі готовий кожної миті відрядити свого посланника в Україну - сказав в інтерв''ю для Радіо Свобода радник президента Польщі з міжнародних питань Анджей Кравчик. Польська газета "Дзєннік" сьогодні повідомляє про призначення Олександра Кваснєвського головою наглядової ради Міжнародного центру перспективних досліджень у Києві. Лех Качинський не виключає співпраці зі своїм попередником у справі визначення відносин з Україною.

Польща вважається адвокатом України в Європі. Однак з європейських установ не лунають голоси на підтримку прагнення України до європейських структур. Як у такій ситуації Польща має надалі виконувати свою дотеперішню роль?

Дійсно, так воно є. Ми послідовні. Послідовно під час усіх переговорів ми говоримо про те, що за нашим переконанням Україна повинна бути серйозним кандидатом, повинні серйозно розмовляти з Україною про її вхід до Євросоюзу і НАТО. Але стикаємось із оцінкою, що в такій ситуації, при нинішньому розвиткові подій в Україні, її членство в ЄС, також і в НАТО, - віддаляється. Наш голос слухають із певною нетерпеливістю.

У програмному виступі нового прем"єра Ярослава Качинського пролунало таке твердження про принципи східної політики Польщі: "Ми підтримуємо демократичні процеси, але не коштом добросусідських відносин". Як належить розуміти ці слова в контексті подій в Україні?

Я б тут не хотів спекулювати щодо розвитку ситуації в Україні. Наше ставлення буде завжди до конкретної дійсності. Слова прем"єра треба розуміти так: шануємо, визнаємо основним дієвим фактором державу і вибори, що їх провело суспільство, згідно із демократичними процедурами. Але в трохи іншому плані ми маємо свої політичні симпатії, які завжди будуть на боці демократичних сил, на боці усього того, що у випадку України презентувала Помаранчева революція. Ситуація в Україні така заплутана, так швидко все міняється, що в принципі ми не маємо жодної заяви, щоб політичні чинники в Україні просили нас про якусь допомогу. Я думаю, що усі головні політичні угруповання в Україні знають, що можуть розраховувати на нас. Якщо вони заявлять про таку потребу, ми готові, президент готовий в кожну мить відрядити в Україну свого посланника.

Основним завданням свого уряду прем"єр Ярослав Качинський вважає енергетичну безпеку Польщі. Президент Польщі Лех Качинський говорив про зустріч у Варшаві президентів держав ГУАМ, в тому числі й президента України Віктора Ющенка. Який сьогодні стан підготовки до цієї зустрічі ?

Це буде неформальна консультаційна зустріч кількох президентів, зацікавлених цією проблематикою, які вбачають певну одностайність у думанні, можливу одностайність у діях в енергетичному секторі. Ця ідея актуальна, хоча точної дати зустрічі ще не встановлено. Це відбудеться після відпусток.
XS
SM
MD
LG