Доступність посилання

ТОП новини

З Австралії до Угорщини через Монголію та Україну


Володимир Притула Сімферополь, 25 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – З Австралії до Угорщини через Монголію та Україну – це маршрут молодого австралійського мандрівника Тіма Коупа. На конях він повторює шлях давніх кочівників на чолі із Чингізханом. Проїзджаючи Украною, він зазирнув і до Криму, де з ним спілкувався наш кримський кореспондент Володимир Притула

26-літній австралійський мандрівник Тім Коуп дає кримським журналістам послухати мелодії кочівників Монголії. Два роки тому він розпочав у давній монгольській столиці Хорахорин попри свою молодість уже третю подорож – цього разу на конях стародавнім шляхом Чингізхана.

Тім Коуп каже, що в історії його ніколи не цікавили відомі історичні персони, йому хотілося дізнатися про те, як жили у давні часи прості люди, як живуть нині їхні нащадки. В тому числі – нащадки кочівників Чингісхана, які дійшли з далеких азійських степів до центрально-європейських долин:

“В сучасні часи ніхто не проходив усім шляхом степами, якими йшов Чингізхан, з Монголії до Угорщини. Я ж хотів подивитися своїми очима, як там живуть кочівники, вивчити їхній образ життя, які там умови, як вони живуть. І вже більш як два роки йду.”

Тім Коуп дійшов Чорного моря
В Україну він прибув на трьох казахських конях – монгольським не дозволили перетнути кордон, а також із песиком Тігоном, що в перекладі з тюркської означає Сокіл. Пса двічі викрадали, він провалювався у криницю, не раз губився. Кілька разів у мандрівника кочівники крали коней, але потім повертали.

Професійний мандрівник, член Британського королівського географічного товариства, письменник і тележурналіст каже, що йому дуже подобається Крим та його люди, особливо, після морозів Монголії, безлюдних степів Казахстану і бюрократів Росії:

“Я пам’ятаю, коли на поромі відкрилися ворота, то нас уже зустрічав міський голова Керчі. Добре до нас там поставилися.Взагалі жодних проблем. Досі я почуваю себе дуже зручно. Я виріс на океані і тут вперше за два роки знову побачив море. Та й клімат тут значно кращий, аніж у Монголії чи Казахстані. І люди теж гостинні. В Криму дуже зручно і приємно сюди приїхати”.

На півострові Тім – з 18 травня, коли переплив на поромі Керченську протоку. Два тижні ходив лісовими стежками, відвідав Севастополь, Південне узбережжя і кримський степ. Завтра через Бахчисарай – на Херсонщину, де він хоче побачити Асканію-Нову. Саме там зберігся автентичний степ, що пам’ятає копита коней багатьох кочових народів. А далі – через Поділля, Карпати і Чоп до Угорщини.

Після цієї подорожі Тім Коуп збирається написати книгу і змонтувати два документальні фільми для каналів “Діскавері” і “Нешнл географік”. Чимало там буде і про Україну та її мешканців.

Тім каже, що вже полюбив ці місця і хоче залишитися в Україні трохи довше:

“Я багато дізнався у степу і кочівники мене добре навчили, що спішити не можна. І для мене мета подорожі – спілкуватися з людьми і з ними жити на місці!”, - розповів австралійський мандрівник Тім Коуп.
XS
SM
MD
LG