Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь прощається з Янкою Брилем, народним письменником


Мінськ, 25 липня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні в Білорусі на 89-му році життя помер відомий письменник Янка Бриль, якого ще за життя називали класиком.

Янка Бриль
Після смерті Василя Бикова Янка Бриль був найвідомішою постаттю в білоруський літературі, одним з небагатьох авторів, твори якого перекладені 50-ма мовами світу. Янка Бриль різко критикував політику президента Аляксандра Лукашенки, зокрема в мовному питанні. Він виступив проти створення нової провладної письменницької організації та до смерті залишався в Спілці письменників Білорусі, організації, яка і сьогодні зазнає утисків від адміністрації президента Лукашенки. Кілька років тому в Спілки забрали будинок, а цього місяця і бібліотеку.

Янка Бриль, щоб підтримати рідну мову, роздав свою приватну бібліотеку, зокрема віддав кілька сотень томів Гуманітарному ліцеєві імені Якуба Коласа, який після закриття владою продовжує працювати у підпіллі. Ось що говорив про це Янка Бриль у лютому цього року. Архівний запис Радіо Свобода:

" Треба врахувати, що мені вже стільки років, що я вже чекаю ось-ось-ось... Так що я не збираю книжки, а роздаю. Хай ідуть в люди, хай роблять свою справу".

Янка Бриль мав великі зв’язки з українською літературою: у п’ятому томі збірки його творів вміщено чимало есе про українських друзів-письменників.

Письменник народився в Одесі, у родині залізничника, яка в голодний післяреволюційний час повернулася до Білорусі. Як солдат польської армії Янка Бриль потрапив у 1939-му році в полон до німців, з якого втік, ставши партизаном. Після війни жив у Мінську, видавши чимало книг і здобувши багато премій, але жодної від нинішньої білоруської влади. Янка Бриль залишиться в білоруській літературі як автор, що приніс читачам не лише епохальні романи, але й мініатюри, відображення фрагментів життя, таким, як воно є. Письменника ховатимуть у четвер у передмісті Мінська.
XS
SM
MD
LG