Доступність посилання

ТОП новини

Політична невизначеність триває


Тетяна Ярмощук Київ, 25 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні Президент Віктор Ющенко отримав можливість розпуску парламенту. Отримав, але не скористався.

Представники Партії регіонів переконані, що глава держави внесе на розгляд парламенту кандидатуру Януковича-прем’єра. БЮТ сподівається, що глава держави розпустить парламент. “Наша Україна” вичікує. А з нею – і всі ті в країні, хто зберіг у собі здатність стежити за політичними перипетіями.

Право Президента

Глава держави занурений у роздуми щодо своїх подальших дій. Віктор Ющенко ще не визначився, чи розпускати йому парламент, чи згоджуватися на Януковича-прем’єра. Радник Президента з юридичних питань Микола Полудьонний:

“Сьогодні 61-й день від того, як уряд Єханурова склав свої повноваження. Це означає, що з сьогоднішнього дня Президент набув права, передбаченого пунктом 2, частини 2, ст. 90 Конституції України. Права, на дострокове припинення повноважень парламенту. Будь-які тлумачення Конституції в інший спосіб, є такими, що не ґрунтуються на праві”.

З кандидатурою прем’єра, яку спікер Мороз подав президенту 18 липня, Віктор Ющенко має розібратися до 2 серпня.

Регіони дратуються




Представники Партії регіонів переконані, що Віктор Ющенко таки внесе на розгляд парламенту кандидатуру Віктора Януковича. І картають главу держави за нерішучість.

“Він вже знає,… що він не може не внести кандидатуру прем’єра. Тобто, якщо він її не вносить, це для нього створює колосальні характери конституційного характеру. Оця якась нерішучість це дійсно проблема”, - Тарас Чорновіл.



















































БЮТ сподівається


Блок Юлії Тимошенко, який у четвер покинув засідання парламенту до 25 липня, не з’явився у сесійній залі і сьогодні. Депутат Анатолій Семинога каже, що “бютівці” все ще сподіваються, що Віктор Ющенко відправить Верховну Раду у відставку. Подальша ж позиція БЮТу залежатиме від рішення Президента, каже пан Семинога:

“Ми будемо працювати як парламентська опозиція, або ми будемо працювати як політична опозиція, або ж ми будемо готуватися до президентських виборів. Тобто, залежить від того, як Президент поведеться в цій ситуації”.















“Наша Україна” вагається

НУ досі не може визначитися із власною ідентичністю. З моменту створення антикризової коаліції, нашоукраїнці називали себе опозицією, меншістю, не коаліцією. Сьогодні ж Анатолій Кінах дав ще одне визначення статусу пропрезидентської політичної сили:

“Наша Україна” сьогодні в статусі меншості, який схиляється до опозиції”.

Щоб обговорити поточну ситуацію, коаліціянти-антикризовики запрошували сьогодні главу держави відвідати вечірнє засіданні Верховної Ради. Президент на таку пропозицію не відреагував, а його оточення обурювалося. Речниця президента Ірина Геращенко назвала запрошення дурним тоном:

“Президент України зустрічається з народними депутатами тоді, коли про цю зустріч попередньо домовлено і вона є в графіку Президента. Спілкування в прямому ефірі, чи коли поштовими голубами надсилаються якісь запрошення, французи називають це “mauvais ton”. Тому президент закликає народних депутатів демонструвати європейську політичну культуру”.

З парламентарями Віктор Ющенко таки зустрінеться. Завтра у Маріїнському палаці запланований “круглий стіл” лідерів політичних сил за участю президента.
XS
SM
MD
LG