Доступність посилання

ТОП новини

Що все ж таки вибере Президент - прем’єра Януковича чи розпуск парламенту?


Марина Пирожук Гості: представник Партії регіонів Ярослав Сухий та БЮТівец Володимир Яворівський.




Марина Пирожук: Вітаю всіх, чиї приймачі налаштовані на хвилях Радіо Свобода.

25 липня. В ефірі “Вечірня Свобода”. В студії Марина Пирожук

Сьогодні повноваження уряду Єханурова завершилися, а новий уряд досі не сформований. Натомість Верховна Рада скасувала свою стару постанову про відставку нинішнього уряду у січні, намагаючись у такий спосіб протистояти розпуску парламенту.

Юристи називають таке рішення абсурдним. Як врегулює цю ситуацію владний істеблішмент? Що все ж таки вибере Президент - прем’єра Януковича чи розпуск парламенту?

Представники так званої антикризової коаліції вимагають від Президента зробити подання на прем’єра Віктора Януковича, а помаранчеві, зокрема БЮТ, наполягають на розпускові парламенту.

Як відомо, 25-го травня Кабінет Міністрів склав повноваження перед новообраною Радою, а у січні через газові угоди парламент відправив уряд Єханурова у відставку, доручивши йому виконувати обов’язки до формування нового уряду.

Відповідно до Конституції, Президент має право достроково припинити повноваження парламенту, якщо протягом шістдесяти днів після відставки Кабміну не сформовано персональний склад уряду.

Сьогодні ці 60 днів минають. І Президент мав визначитися: або розпускати парламент, або ж долучитися до формування уряду і зробити подання кандидатури Януковича на посаду прем’єра. Одначе Президент ще збирається думати до 2-го серпня.

Як Президент вирішить нарешті цю дилему? Чи є законним нинішнє рішення парламентаріїв - скасувати січневу постанову про відставку уряду Єханурова?

Про це та інше говоритимемо сьогодні у “Вечірній Свободі” з представником Партії регіонів Ярославом Сухим та БЮТівцем Володимиром Яворівським.

Вітаю шановних гостей і дякую за участь у програмі. Я також хочу долучити до нашої розмови наших слухачів. У парламенті все ще гаряче, протистояння політичних еліт триває.

Отже телефонуйте і запитуйте наших гостей безпосередньо про все, що вас цікавить. Телефон студії: 490-29-05

Шановні гості, як ви кваліфікуєте нинішнє скасування постанови про відставку уряду Єханурова у січні? Наскільки правовим є таке рішення? Деякі ваші колеги називають це комедією, абсурдом і таке інше. Ви з цим згодні?


Ярослав Сухий: Постанова 1183, яку ми сьогодні проголосували, була внесена членами Комітету з питань державного будівництва регіональної політики депутатами різних фракцій. Я був депутатом, як і мій колега Володимир Олександрович, 4-го скликання, він не голосував - я голосував за відставку уряду Єханурова. Тоді були допущені...

Володимир Яворівський: Я голосував за відставку уряду Єханурова, прошу не плутати.

Ярослав Сухий: Перепрошую.

Володимир Яворівський: БЮТ голосував за відставку.

Ярослав Сухий: Ми разом голосували, бо на той час накопичилося надзвичайно багато негативних...

Марина Пирожук: Були газові угоди передовсім.

Ярослав Сухий: Передовсім ми бачили перед собою велику загрозу для енергетичної безпеки України. І було, до речі, я перепрошую, дійсно було тоді оприлюднена заява БЮТ, стосовно Ради національних і економічних інтересів, на хвилі цього уряд Єханурова буде відправлено у відставку.

Аби поправити ситуацію, дати людям можливість піти, скласти свої повноваження не з посади ВО прем’єр-міністра. Я думаю, що Верховна Рада пішла на такий крок.

Марина Пирожук: Але ж, пане Сухий, виходить, що Ви скасували те, що самі ухвалювали.

Ярослав Сухий: Ні, ні чекайте, тоді фракції такої не було. Зараз є фракція Партія регіонів. Тоді була фракція інакша. Тоді було 60 народних депутатів.

Марина Пирожук: Це не має жодного значення, але ж ті самі люди.

Ярослав Сухий: Абсолютно. Нас зараз 186 і з того складу залишилося 59. Справа не в тому, справа в тому, що це те скликання, тої Верховної Ради допустило. Ми вважаємо помилкою, ми її сьогодні поправили.

Марина Пирожук: Якщо Президент не визначиться і до 2 серпня? Що далі? Бо перед Президентом ,очевидно, важка дилема, якщо він досі не сказав.

Володимир Яворівський: Звичайно, що нелегка, але рішення треба приймати йому і перекласти це рішення сьогодні на плечі когось іншого неможливо.

Чому я схиляюся до, скажімо, дострокових виборів і бачу, що справді, хай нас розсудить народ, єдиний носій влади, до речі. Воно вже так ніби і банально звучить, але насправді це найвища істина Конституційна, яка тільки-но у нас є.

Через те, якщо Президент буде зволікати, а вони вже погрожують тим. І вчора Мороз, по-моєму, занадто знервовано, навіть не схоже на нього, заявив. І ми чули сьогодні фрагмент тут у вас, у останніх вістях: “Ми будемо захищати, парламент буде захищати демократичні цінності” -і таке інше.

То хочу відразу себе запитати: “А якими методами будуть захищатися ці демократичні цінності?” Що, вони візьмуть Януковича на руки і понесуть до парламенту, і посадять його в крісло прем’єра? Як це все буде відбуватися?

Марина Пирожук: Можливо, соціалісти просто бояться дострокових виборів, оскільки є ризики, що вони можуть не пройти, твердять соціологи.

Володимир Яворівський: Я це розумію. Але хай тоді вже регіони їх беруть на плечі чи за пазуху, чи як і хай вирішують. Це вже їхня команда.

Марина Пирожук: В свої лави?

Володимир Яворівський: Мене це не повинно цікавити сьогодні.

Марина Пирожук: А піднімати прохідний бар’єр, оскільки Ви вже заговорили на цю тему?

Володимир Яворівський: Я хочу ще останню фразу сказати. Просто про те, що Ярослав каже про те, що ми не хочемо зараз будоражити виборами суспільство.

Ярославе, і Ви це прекрасно знаєте, воно настільки сьогодні збудоражене. Вже сьогодні є два “майдани”, сьогодні весь Київ уже запруджений автобусами і таке інше. Через те, це не буде розв’язка. Призначення Януковича не буде розв’язка. Так само, як розв’язкою не буде мовчання Президента і після 2-го числа. Він до 2-го числа мусить обов’язково прийняти якесь рішення.

Марина Пирожук: Ярослав Сухий та Володимир Яворівський були гостями “Вечірньої Свободи”, яку підготувала і провела Марина Пирожук.

Я дякую нашим гостям і нашим слухачам.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG