Доступність посилання

ТОП новини

За останній рік українці втричі частіше зверталися до правозахисників зі скаргами на дії правоохоронців.


Вікторія Маренич Харків, 26 липня 2006, (RadioSvoboda.Ua) -146 колишніх працівників системи внутрішніх справ позбавлені волі через катування та неправомірні дії щодо затриманих. Харківські правозахисники уклали підручник для майбутніх правоохоронців „ Права людини в діяльності міліції”, яким користуватимуться курсанти відповідних вузів вже з 1 вересня.

Кількість скарг на дії правоохоронців, які надходять до Харківської правозахисної групи збільшилась втричі - кожен десятий свідчить про неправомірні дії міліціонерів, починаючи від довготривалого затримання без пред”явлення причини до катувань для отримання потрібних свідчень. Як має себе поводити міліціонер, щоб не порушити права затриманого? Тепер на це запитання кожен правоохоронець може отримати конкретні відповіді у книзі „Права людини в діяльності міліції”, яку уклали харківські правозахисники.

Людмила Клочко, завідувачка приймальнею Харківської правозахисної групи розповіла:



Цей підручник – не загальні відомості з курсу „Права людини”, а допоміжне керівництво для дій майбутніх міліціонерів: як діяти, щоб дотримуватися своїх прав і не позбавити прав затриманих та як уникнути помилок у роботі”.

Цей підручник вже оцінили у вузах, де готують майбутніх міліціонерів. Зокрема, у Харківському університеті внутрішніх справ навчальний посібник відзначають за професійну спрямованість.

Віталій Серьогін, начальник кафедри конституційного права цього вузу :



Спеціальні курси читалися із цих дисциплін, проте вони були вже надто загальні. Можливо, підручник і допоможе майбутнім міліціонерам не порушувати права людей, але проблема ця залишається актуальною”.



Втім, чи допоможе цей підручник майбутнім правоохоронцям у подальшій роботі, можна буде дізнатися на практиці за кілька років. Сьогодні ж інтерес до навчального посібника виявили відповідні вузи не лише Харківської області.
XS
SM
MD
LG