Доступність посилання

ТОП новини

Президентська пауза


Тетяна Ярмощук Київ, 26 липня 2006 рік (RadioSvoboda.Ua) - Другий день Президент не скористався можливістю відправити парламент у відставку, не сказав свого слова щодо кандидатури прем’єра та не зустрівся з лідерами парламентських фракцій. БЮТ очікує президентського рішення, “Наша Україна” торгується, а Партія регіонів звинувачує Президента у штучному затягуванні подачі кандидатури прем’єра.

Ще один день очікувань. До сьогодні Президент ще не придумав бути чи не бути розпуску парламенту, або ж сидіти чи не сидіти Віктору Януковичу у прем’єрському кріслі.

“Круглий стіл” лідерів парламентських фракцій за участю Гаранта, який оголосив вчора спікер Мороз, не відбувся. У Секретаріаті Президента кажуть, що глава держави і не планував подібного заходу. На тлі роздумів над парламентсько-прем’єрською дилемою Віктор Ющенко звинуватив народних обранців у шантажі. Заступник голови Секретаріату Президента Іван Васюник:

“Президент України ще раз наголошує, що спроба шантажувати його, в той чи інший спосіб трактувати позицію Президента України, як глави держави і гаранта Конституції з боку тих чи інших представників влади, навіть якщо ця спроба диктується позицією представників більшості, є неконституційною. Президент розглядає це, як шантаж”.

За словами пана Васюника, президент ініціює проведення “круглого столу” з лідерами парламенту. Однак з часом та місцем зустрічі гарант Конституції ще не визначився.

Представники Блоку Юлії Тимошенко на засіданні фракції вирішили не з’являтися у парламентській залі, допоки Президент не розставить крапки над “І”. Натомість пропрезидентська “Наша Україна” продовжила торги. Нашоукраїнці вестимуть перемови про співпрацю з регіоналами, якщо ті змінять кандидатуру Віктора Януковича не менш одіозну та виключать зі складу коаліції комуністів. Нашоукраїнка Лілія Григорович, яка каже, що наразі працює в опозиції, в інтерв’ю Радіо Свобода зазначила:

“Навіть антидержавні опозиціонери комуністи не терзали унітарність української держави. Янукович, як слабак обперся на цей сценарій. Те, що він зробив з унітарністю і з мовою – це приблизно такий асоціативний ряд, коли горить хата, а син вискакує на плечі рідної матері і через вікно. А комуністи... Окрім Молдови, я не знаю де комуністи є при владі. До п’ятнадцятої річниці Незалежності зробити собі такий владний коктейль, який зветься антикризова коаліція було б нерозумно. Можна програти, а можна дуже програти”.

Регіонали ж продовжують провадити свою позицію: кандидатура прем’єра Януковича є незмінною. А виключати когось, як то комуністів зі складу коаліції – не гуманно. Представник Партії регіонів Микола Азаров переконаний, що Президент Ющенко немає ніяких підстав відхилити кандидатуру Віктора Януковича:

“Згідно з Конституцією, парламентська більшість направляє подання Президенту. У Президента немає права відхилити цю кандидатуру. Лише є право протягом 15 днів розглянути і подати. Наразі штучно притягується питання про 60 днів”.

Щоб прийняти чи відхилити кандидатуру прем’єра, запропонованого більшістю, українська Конституція дає Президенту 15 днів. Кандидатуру Януковича глава держави отримав 18 липня. Тож для роздумів у нього залишився рівно тиждень.
XS
SM
MD
LG