Доступність посилання

ТОП новини

Поляки більше довіряють Європейському Союзові, ніж установам своєї держави


Єва Поштар Варшава, 26 липня 2006 (RadioSvoboda.ua) - Дослідний інститут “Євробарометр” провів у державах Євросоюзу опитування громадської думки про довіру громадян до установ ЄС . Результати в Польщі вказують, що понад половину опитаних схвалюють вступ Польщі до Євросоюзу. Майже 60% із них довіряють ЄС, не довіряючи при цьому установам своєї держави.

Найвище оцінюють приєднання своєї держави до ЄС ірландці – близько 80 % опитаних. Найнижче - австрійці, серед яких лише 34 % вважає позитивним те, що Австрія стала членом ЄС. Зі своєю схвальною оцінкою вступу до Євросоюзу поляки знаходяться посередині списку країн.

Однак результати опитування інституту “Євробарометр” у Польщі свідчать, що разом з високими оцінками вступу до ЄС та довірою до Євросоюзу поляки дуже негативно оцінюють власний уряд, парламент та польські політичні партії. Понад 70% поляків не довіряє своєму урядові, 80% - парламентові, а політичним партіям - 85%. Для Радіо Свобода результати опитування інституту “Євро барометр” коментував польський соціолог Мірослав Пенчак.

Поляки вважають, що Євросоюз може діяти на зразок такого клапана безпеки. "Ми знаємо, що маємо непередбачливих політиків” ,- думають собі люди. І це зовсім оправдано. Але, на щастя, існують ще установи Євросоюзу. І завжди є шанс, що вдасться там виправити помилки, вчинені польськими політиками.

Інший соціолог, доктор Єлисавета Скотницька-Ілласєвіч вважає, що такі результати опитування громадської думки поляків свідчать, що польське суспільство має виняткову здатність виживати в новій дійсності. Прикладом є польські фермери, про яких ще два роки тому у Польщі говорили, що потрібно кілька поколінь, щоб вони пристосувалися до умов ринку ЄС.

Виявилося, що таке сталося практично за рік.

Соціолог Мірослав Пенчак робить також інші висновки з цього опитування. Він твердить, що в абстрактній свідомості поляків установи ЄС творять гарантію добробуту в державі, а відтак і покращення їхнього життя.

“ЄС асоціюється із єврофондами. Тому довір''я до нього мусить бути високим. Навіть якщо поляки відкрито не зізналися б у цьому, вони схильні ставитися до установ Євросоюзу, як до своєрідного суперуряду”.

Соціологи вбачають у цьому певну небезпеку. Вони кажуть, що не можна ставитися до ЄС, як до замінника держави. Євросоюз ніколи нею не був і не буде. Фахівці заспокоюють також, що те, що поляки низької думки про свої державні установи, ще не означає, що вони нехтують самою ідеєю державності.
XS
SM
MD
LG