Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Минувщина на продаж!


Київ, 26 липня 2006 року. Мешканці великих міст дуже часто ностальгують за старовинною архітектурою - мовляв, як гарно, із душею тоді будували... Ностальгія, як правило, виникає на тлі всеохопної руйнації - коли пам’ятки у кращому випадку не дуже якісно реставрують, а в гіршому.... Уславлені династії Потоцьких, Вишневецьких, Збаразьких будували з каменя і мармуру палаци, прикрашали їх ліпниною, мозаїчною підлогою, кришталем і полотнами відомих художників, а нащадки української шляхти переробляли їх на санаторії, лікарні і склади. Чи можна повернути до життя історичні пам’ятки, зруйновані і занедбані? Чи варто їх залишати на балансі держави і чи можна їх продавати доброму господарю? Як заробляють на культурній минувщині за кордоном? Про це Звуки життя –“Минувщина на продаж” з Надією Шерстюк

В Україні близько шістнадцяти тисяч архітектурних пам’яток, які перебувають на державному обліку, каже головний спеціаліст управління архітектури Київської державної адміністрації Олена Ткаченко. Це пам’ятки місцевого і загально національного значення.

Аудіозапис програми. Перший випуск: Днями проти посадових осіб відділів земельних ресурсів двох селищних рад порушили кримінальні справи. кілька років тому вони незаконно видали державні акти на право власності земельними ділянками, на яких розташовані пам’ятники археології – кургани. Нині справою займається прокуратура. А на Львівщині, де замків чи не найбільше в Україні, увагу громадськості до жалюгідного стану споруд вирішили привернути у незвичний спосіб - організувавши велопробіг. Чи допомогло це старовинним замкам - знає кореспондентка Радіо Свобода у Львові Галина Терещук.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У сусідній Польщі історичні пам’ятки можна купити - маленький родовий палацик наприклад - від п’яти тисяч євро. Однак держава більш ретельно стежить за тим - що саме новий власник робитиме зі своїм майном. Як діє цей механізм - досліджувала кореспондентка Радіо Свобода у Польщі Єва Поштар.

Аудіозапис програми. Третій випуск: Віддати історичну спадщину у добрі руки - такий експеримент зробили на Прикарпатті. Щоправда, спочатку влада ставила собі зовсім іншу мету. Кілька років тому тепер вже екс-губернатор Івано-Франківщини Михайло Вишиванюк продав Прикарпатській Фінансовій кампанії посеред іншої нерухомості, що належала міністерству оборони, архітектурний комплекс Палац Потоцьких. Коли громадськість міста дізналася про це, вибухнув конфлікт. В результаті бізнесмени пішли на компромісний варіант - п’ятдесят відсотків палацу вони передали у власність громади, там планують створити галерею і музей. Що ж планують побудувати на другій частині архітектурного комплексу - розповідає кореспондент Радіо Свобода на Прикарпатті Іван Костюк.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG