Доступність посилання

ТОП новини

Кримські керівники ведуть переговори з “Газпромом” щодо окремого від України постачання природного газу на півострів.


Володимир Притула Сімферополь, 27 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Кримські керівники ведуть переговори з “Газпромом” щодо окремого від України постачання природного газу на півострів, - про це сьогодні на прес-конференції у Сімферополі повідомив голова Верховної Ради автономії Анатолій Гриценко. Місцеві експерти кажуть, що це або політичний блеф нового кримського керівництва, або ж мова йде про спільність його комерційних інтересів з інтересами власників “Росукренерго”. Детальніше про це – розповідає наш кримський кореспондент Володимир Притула.

Майже сенсаційно прозвучало на першій за два місяці перебування на посаді спікера прес-конференції повідомлення Анатолія Гриценка про газові переговори кримчан у Москві: (*54) “Була зустріч з першим заступником голови привління РАО “Гаспром”, на якій ми в принципі домовилися , що займатимемося питаннями постачання російського газу до АРК. Для балансу нам не вистачає близько мільярда кубометрів. Сьогодні ми обговорюємо ситуацію щодо пошуку місцевого оператора, який і постачатиме російський газ до Автономної Республіки Крим”, - повідомив кримський спікер і додав, що попередня згода “Газпрому” уже є і мова йде про постачання газу за внутрішньоросійськими цінами.

Місцеві експерти по різному оцінюють цю заяву голови Верховної Ради Криму. Дехто називає це політичним блефом. З одного боку – для піару “регіоналів”, які, мовляв, реально турбуються про газову безпеку кримчан, а з іншого – для тиску на Київ, оскільки енергетична самостійність автономії послабить її політичну залежність від центру.

Руслан Югош, експерт-аналітик інформагенції “Контекст-медіа”, припускає, що за цією оборудкою можуть стояти інтереси одного із співласників “Росукренерго” та нових кримських керівників. За його словами, згідно з рішеннями уряду України, газ населенню Криму відтепер постачатиме лише державне підприємство “Чорноморнафтогаз”, Руслан Югош продовжує: (*70) “Що ж стосується підприємств теплоенергетики, якими прикриває свої наміри пан Гриценко, то це теж несерйозно, бо у загальному балансі газопостачання теплоенергетика складає незначну частку, а крім того, держава не віддасть її забезпечення нікому, окрім “Нафтогазу”. Єдиним реальним споживачем, з яким працюватимуть російські постачальники – це бізнес. В тому числі - заводи великої хімії на півночі Криму, які, як ми знаємо, мають безпосереднє відношення, до власників того ж самого “Росукренерго ”, - вважає експерт.

Проте, Анатолій Гриценко не пов’язує “Росукренерго”, підприємця Фірташа і хімічні заводи північного Криму: (*59) “Нас у цій ситуації не цікавить, яким чином, якого оператора до України знайде Російська Федерація. Нас цікавить, щоб цей газ обсягом один мільярд надійшов до АРК і щоб у Криму це був кримський оператор”, - заявив спікер парламенту автономії.
XS
SM
MD
LG